NOVI SAD – Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković-Radomirović i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark prisustvovali su otkrivanju spomenika palim borcima, novosadskim Jevrejima, u borbi protiv fašizma.

Otkrivanju spomenika prisustvovale su i delegacije Pokrajinske vlade, Ambasade Izraela, SUBNOR-a, načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković, kao i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Jevrejska opština Novi Sad podnela je inicijativu za postavljanje spomen-obeležja u znak sećanja na hrabre sugrađane, novosadske Jevreje, a spomenik se nalazi na zelenoj površini u dvorištu Sinagoge, stoji u saopštenju.

“Pripadnici jevrejske zajednice zajedno sa našim narodom na ovim prostorima nerazdvojne su žrtve u borbi protiv fašizma. Podizanje spomenika je dostojanstven način da se oda pošta i čuva uspomena na pale borce i da se za večnost zabeleže njihova imena i sačuvaju od zaborava. Neka nas ovaj spomenik opominje na obavezu da negujemo zahvalnost i ideale za koje su oni dali svoje živote, i na to šta znači biti slobodan”, dodaje se u saopštenju.

Takoše se ističe da ovaj spomenik ne sme biti samo mesto tugovanja već mesto podsećanja na strahote rata i opomena za sve nas i za buduće generacije, da ne dozvolimo da se takvi zločini ponove.

“Negovanje zajedništva i život u slozi, miru i prijateljstvu sa građanima druge vere i nacije je dragocenost našeg Novog Sada, a važna lekcija za sve nas je da moramo biti zajedno u borbi protiv svake vrste nasilja. Izražavam duboko poštovanje prema žrtvama i neka im je večna slava i hvala im”, istakao je gradonačelnik Đurić.

Predsednik Jevrejske opštine Mirko Štark je naglasio da je trebalo da prođe 78 godina kako bi se za večnost zabeležila imena Jevreja koji su poginuli u borbi protiv fašizma i na taj način ih sačuvali od zaborava za buduće generacije.

“Zahvaljujući trudu i zalaganju Pavla Katića, jednog od naših najstarijih članova koji se borio godinama za ovo spomen-obeležje, danas prisustvujemo ovom svečanom činu. Veoma je važno da se zapamti da je moja generacija poslednja koja ima indirektno sećanje na Drugi svetski rat, i sve ono što mi ne uradimo, naredne generacije neće uraditi jer će naša sećanja otići u zaborav”, rekao je Štark i ocenio da su spomenik i knjige koje ostaju za nama veoma važni, zato što čuvaju tragove istorije od zaborava.

Na spomen-obeležju u vidu granitne ploče uklesan je simbol Davidove zvezde, ispod kojeg je na srpskom, engleskom i hebrejskom jeziku napisano: „Jevreji Novog Sada poginuli u otporu protiv fašizma 1941-1945“, a uklesana su i 92 imena Jevreja koji su u Novom Sadu dali život za oslobođenje zemlje od fašista.

Spomenik je donirala kamenorezačka radnja Petrović iz Rumenke.

indeksonline.rs/Tanjug