U okviru projekta “Reintegracija 2” održana je prezentacija ekonomskih, socijalnih i turističkih kapaciteta grada Novog Pazara, predstavnicima lokalnih samouprava, centara za socijalni radiudruženja građana iz Kruševca, Pirota i Dimitrovgrada.

Goste iz gradova i opština koje učestvuju u projektu, kao i predstavnike tima koji
implementira projekat Reintegracija, dočekali su i o napretku i potencijalima grada Novog Pazara govorili gradonačelnik Nihat Biševac, član Gradskog veća Fevzija Murić, Samir Kačapor i Almir Šaćirović iz Regionalne razvojne agencije Sandžaka SEDA kao i Valdo Hajdarpašić ispred Turističke organizacije Novog Pazara.

Grad Novi Pazar, kao domaćin, naglasio je značaj navedenog projekta kroz dosadašnje
ostvarene rezultate. Od početka 2023. godine 11 novopazarskih preduzeća dobilo je subvencije za zapošljavanje 22 nezaposlena lica, u vrednosti od 3.750.00 eura po radnom mestu. Među nezaposlenim licima koja su prošla kroz ovaj program zaposleno je ukupno 15 žena. Kroz isti projekat, 12 porodica je dobilo opremu i podršku za unapređenje proizvodnje maline na svojimgazdinstvima. Uskoro će biti otvoreni i novi javni pozivi za nezaposlena lica i preduzeća, a do kraja projekta očekuje se da još preko 40 lica dobije podršku za zapošljavanje. Takođe, očekuje se podrška razvoju sistema socijalne zaštite, kroz uvođenje usluge Prihvatilišta za decu u Novom Pazaru.

“Imali smo priliku da ugostimo brojne učesnike i prenesemo dosadasnja iskustva. Prethodno smo kroz ovaj projekat realizovali dosta toga, naročito u oblasti zapošljavanja. Nedavno je kod jedanaest poslodavaca, koji su dobili opremu upošljeno 22 lica iz kategorije teže zapošljivih grupa. Uskoro nas očekuje posao za još 40 lica, uz napomenu da je u okviru ovog projekta otvoren i Dobrosusedski klub za mlade. To je mesto gde će mladi kroz različite radionice razmenjivati iskusta i ideje”, rekao je gradonačelnik Biševac.

O značaju skupa govorio je i projektni menadžer Igor Kojičić.

“Projekat se implementira u 3 regiona. Okupljamo se u Pazaru da bi prezentovali dosadašnju praksu i razmenili ideje o budućoj saradnji. Suštinski pomažemo u zapošljavanju i samozapošljavanju, prekvalifikaciji i dokvalifikaciji, u oblasti inkluzivne psiho – socijalne podrške mladima i razvoja socijalnih usluga, koje su poseban segment partnerstva. Danas se nadamo konkretnim idejama i rešenjima po pitanju nastavka saradnje”, rekao je Igor Kojičić, projektni menadžer ovog projekta.

Susret sa gostima je nastavljen u prostorijama Udruženja Merhamet Sandžak. Udruženje
je predstavilo programe Dobrosusedskog kluba za decu i mlade u okviru koga je, tokom
prethodnih meseci, na 132 radionice učestvovalo više od 250 dece i mladih.

Kroz prethodnu fazu projekta Reintegracija, u Novom Pazaru više od 50 korisnika je
dobilo podršku za samozapošljavanje i otpočinjanje sopstvenog posla, a više od 1.000 dece i mladih je prošlo kroz inkliuzivne radionice, stičući nova znanja i veštine.

Ukupna vrednost projekta za Grad Novi Pazar iznosi 310.000,00 eura. Informacije o
aktivnostima, otvorenim konkursima i rezultatima su dostupne na sajtu projekta
www.reintegracija .net, ali i Grada Novog Pazara, partnerskih organizacija i udruženja Merhamet Sandžak kao i Regionalne razvojne agencije SEDA. Nosilac projekta je ASB (Arbeiter-Samariter-Bund), implementacioni partner Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), a korisnički okruzi na projektu su Pirotski, Rasinski i Raški okrug. Projekat je finansiran sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ i traje do 2025.godine.

indeksonline.rs