VAŠINGTON – Zastava Srbije na ambasadi u Vašingtonu, na zgradi Misije u Njujorku kao i konzulatima u Njujorku i Čikagu spuštene su na pola koplja zbog trodnevne žalosti koju je Vlada Srbije raspisala nakon dve velike tragedije u kojima je ubijeno 17 ljudi, uglavnom dece.

U ambasadi Srbije i konzulatima u Njujorku i Čikagu otvorena je knjiga žalosti, u koju su se već, kako je rečeno Tanjugu, upisali brojni članovi diplomatskog kora, a među prvima ambasdori Hrvatske i Kipra.

U knjige žalosti upisali su se i ambasadori Rumunije, Belorusije, Bugaske, američki kongresmen Erik Svolvel, cela diplomatska misija Crne Gore, zamenici ambasadora Ukrajine i Grčke, predstavnici ambasada Rusije, Francuske, počasni konzul Srbije u Koloradu Stiven Katić, predavač na Univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu Edvard P.Džozef, kao i drugi predstavnici kongresa, akademske i naučne zajednice, dijaspore…

Danas će u ambasadi tim povodom doći i upisati se u knjigu žalosti specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Knjiga žalosti će u Vašingtonu biti otvorena i u ponedeljak,

U crkvama SPC širom Sjedinjenih Američkih Država, poput Crkve Sv. Luke u Vašingtonu, pomeni za sve žrtve napada u školi Vladislav Ribnikar su održani dok su u brojnim srpskim svetinjama, a širom SAD ih ima 136, planirani za vikend.

Takođe, i vladika istočno američki Irinej uputio je poziv svima da u molitvama misle na žrtve tragičnog događaja u školi na Vračaru.

Crkva Svetog Nikole u Brukfildu dvadesetak kilometara od centra Čikaga, pozvala je vernike da u nedelju posle liturgije prisustvuju pomenu koji će se služiti za nevino nastradale i spasenje srpskog naroda.

Crkva Svetog Simenona – Šarlot, Severna Krakolina, samo je jedna od brojnih koja je pozvala sve članove svoje parohije Svetog Simeona mirotočivog da u subotu dođu u ckvu da iskažu svoje duboko žaljenje i saučešće “u neizmernom bolu svih onih koji su pogođeni do sada
nezapamćenom tragedijom, koja je duboko potresla srpski narod”.

indeksonline.rs/Tanjug