BEOGRAD – Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, u zajedničkoj akciji pripadniika SBPOK i BIA, danas je lišen slobode sudija Višeg suda u Nisu I.B. zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj.

Sumnja se da je on, od 1.januara 2014. do 1.novembra 2019.godine, u vreme dok je vršio funkciju predsednika Višeg suda u Zaječaru, izvršio krivično delo zloupotreba sluzbenog položaja na taj način što je prekoračio granice svog službenog ovlašćenja, saopštilo je Javno tužilaštvo za organizovani kriminal.

Reč je 12 krivičnih predmeta gde je zahtevao od radnika računovodstva Višeg suda u Zaječaru da mu predaju novac iz sudskog depozita, koji je bio privremeno oduzet u krivičnim predmetima, sa obrazloženjem da novac preuzima iz razloga veštačenja ili vraćanja licima od kojih je oduzet.

Potom, kako se sumnja, preuzeti novac nije uputio na veštačenje niti ga je vratio licima od kojih je privremeno oduzet, već ga je zadržao za sebe, na koji način je pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 34.755 evra i 126.540 dinara.

Visoki savet sudstva je u odnosu na ovog sudiju doneo odluku o ukidanju imuniteta.

Osumnjicenom I.B.je određeno zadrzavanje u trajanju od 48 sati nakon cega ce uz krivicnu projavu biti spriveden javnom tuziocu za organizivani kriminal.

indeksonline.rs/Tanjug