KIJEV/MOSKVA – UKRAJINSKE ORUŽANE SNAGE rasporedile su nekoliko desetina hiljada svojih pripadnika, pripremljenih za ofanzivu na liniji kontakta u Zaporoškoj oblasti, rekao je danas Vladimir Rogov, lider proruskog pokreta “Mi smo zajedno”.

“Sada je nekoliko desetina hiljada ukrajinskih boraca na liniji kontakta u Zaporoškoj oblasti…Nažalost, oni imaju dovoljno pripadnika svojih snaga da izvedu ofanzivu, rasporedili su dovoljan broj boraca koji mogu da dejstvuju na zaporoškom području”, tvrdi Rogov u izjavi za TAS S.

Rogov je rekao da su u sredu uveče ukrajinske snage pokušale da izvedu napad blizu Orehova, ali da su se povukle pošto su izgubili 30 ljudi i deo opreme, a da je borba trajala oko jedan sat.

BROJ ŽRTAVA jučerašnjih ruskih napada na Herson povećao se na 23, saopštile su lokalne vlasti.

“Mete neprijatelja su mesta u kojima živima. Njihovi ciljevi su naši životi i životi naše dece”, izjavio je guverner Hersonske oblasti Oleksandr Prokudin, prenosi Rojters.

On je naveo da je u napadima povređeno 46 osoba.

Prokudin je juče najavio uvođenje policijskog časa u Hersonu koji će trajati od petka uveče do ponedeljka ujutru.

SIRENE ZA vazdušni napad rano jutros su se oglasile širom Ukrajine usled novih ruskih napada, a iz gradske uprave Kijeva saopšteno je da su uništene sve rakete i bespilotne letelice koje su gađale ukrajinsku prestonicu.

Lokalni mediji su objavili da su se u ranim jutarnjim satima dve eksplozije čule u Kijevu.

“Još jedan vazdušni napad na Kijev. Za prestonicu je to već treći napad za četiri dana maja. Naš grad nije osetio ovako intenzivne napade od početka godine”, saopštile su vlasti Kijeva.

RUSKA VOJSKA uništila je četiri ukrajinska drona koja su ciljala Hersonsku oblast, saopštio je Vladimir Saldo, gubernator te oblasti.

“Juče su naše jedinice protivvazdušne odbrane uništile četiri neprijateljska drona koja su lansirale nacističke ukrajinske oružane snage u mirna naselja”, naveo je on, prenosi TAŠ.

Prema rečima zvaničnika, osujećeni su i ukrajinski pokušaji da se pregrupišu na desnoj obali Dnjepra.

RUSIJA ĆE odgovoriti na ukrajinski napad dronom na Kremlj kada bude smatrala da je to potrebno, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

“Kako bi Amerikanci reagovali da dron udari u Belu kuću, Kapitol ili Pentagon. Odgovor je očigledan za svakog političara, kao i za prosečnog građanina: kazna će biti oštra i neizbežna”, rekao je Antonov, prenosi TAŠ.

Antonov je poručio da će Moskva odgovoriti na ovaj “drski teroristički napad”.

“Odgovorićemo u skladu sa procenama pretnje koju je Kijev predstavljao po rukovodstvo naše zemlje”, naveo je on.

INSTITUT ZA proučavanje rata (ISW) objavio je analizu u kojoj tvrdi da je Rusija verovatno inscenirala napad na Kremlj.

“Rusija je verovatno organizovla ovaj napad u pokušaju da rat približi ruskoj domaćoj publici i postavi uslove za širu društvenu mobilizaciju. Nekoliko pokazatelja govori da je udar bio interno vođen i ciljano insceniran”, navodi ISW.

Geolocirane slike iz januara pokazuju da ruske vlasti postavljaju sisteme protivvazdušne odbrane Panicr u blizini Moskve, kako bi stvorile krugove protivvazdušne obrane oko grada.

Napad koji bi u tim okolnostima doveo do udara na sam Kremlj bio bi velika sramota za Rusiju, tvrdi ISW.

NA RUSKIM dronovima kojima je sinoć gađana Odesa bile su ispisane poruke “Za Moskvu” i “Za Kremlj”, što je očigledno upućivanje na navodni pokušaj atentata na predsednika Rusije Vladimira Putina, prenosi CNN.

Fotografije koje je objavila ukrajinska Južna komanda pokazuju poruke ispisane na dva repa dronova za koje je komanda rekla da pokazuju očigledan “razlog napada”.

Prema njihovim podacima, na Odesu je ispaljeno 15 dronova Šahed, od kojih su 12 uništili sistemi za PVO.

indeksonline.rs/Tanjug