KIJEV/MOSKVA – U napadu ruskih snaga na Hmeljničku oblast na zapadu Ukrajine povređeno je 11 civila, od kojih je jedan hospitalizovan, izjavio je gradonačelnik Hmeljnickog Oleksandar Simčišin.

Ostali povređeni zadobili su posekotine od stakla, prenosi Interfaks Ukrajina.

Simčišin je naveo da nije bilo pogodaka u samom gradu, ali da je pogođen energetski infrastrukturni objekat u toj oblasti, pa je usled eksplozivnog talasa oštećeno stotine zgrada i kuća, na kojima su pali krovovi, plafoni, vrata, prozori.

Prema njegovim rečima, oštećene su i škole i industrijska preduzeća.

ZAJEDNIČKI CENTAR za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih sa ratnim zločinima samoproglašene Luganske Narodne Republike saopštio je danas da je Ukrajina, tokom granatiranja grada Luganska 12. maja, prvi put upotrebila dve ango-francuske krstareće rakete “Storm šedou”, i jednu protivvazdušnu raketu američke proizvodnje “ADM-160B MALD”, prenela je RIA Novosti.

U petak, 12. maja, u samoproglašenoj LNR je proslavljen Dan Republike, a tokom granatiranja ranjeno je šestoro dece, dok je poslanik Dume Viktor Vodolacki povređen dok je pomagao ljudima koji su bili pod ruševinama, navodi agencija RIA.

BRITANSKO MINISTARSTVO odbrane saopštilo je danas da su se ruske snage povukle sa pozicija sa južnog kraka Bahmuta u prethodna četiri dana.

Prilikom povlačenja, ukrajinska vojska povratila je bar jedan kilometar teritorije, dodaje se u britanskom obaveštajnom izveštaju, preneo je Rojters.

“Oblast ima određeni taktički značaj jer je predstavljala ruski mostobran na zapadnoj strani kanala Donjec-Donbasa, koji označava liniju fronta kroz delove sektora”, dodaju iz Londona.

ŠEF KABINETA Ukrajine Andrij Jermak potvrdio je danas pisanje “Bilda”, o kojem je pisao Rojters, da će Nemačka poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 2,7 milijardi evra.

U paket ulaze četiri protivvadzušna sistema “Iris-T”, 20 pešadijskih borbenih vozila tipa “Marder”, 30 tenkova tipa “Leopard 1”, 200 izviđačkih dronova, 100 oklopnih vozila i veliku količinu municije, dodao je Jermak na Telegramu.

Ovu vest povrdio je i ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus.

UKRAJINSKI PREDSEDNIK Volodimir Zelenski stigao je danas u Rim na razgovore sa italijanskim vladinim zvaničnicima, a razgovaraće u Vatikanu i sa papom Franjom, navodi AP.

On je sleteo pre podne na rimski aerodrom “Ćampino”, gde ga je dočekao italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, prenela je novinska agencija ANSA.

Ukrajinski predsednik će održati sastanke sa premijerkom Đorđom Meloni i predsednikom Serđom Mataraelom.

indeksonline.rs/Tanjug