KIJEV – Bahmut ostaje epicentar borbi sa ruskim snagama, saopštile su jutros ukrajinske oružane snage, nakon što je Rusija tokom vikenda tvrdila da su ruske snage zauzele taj grad na istoku Ukrajine.

Borbe se nastavljaju u Bahmutu, a ruske snage nastavljaju da vode ofanzivne akcije, navele su ukrajinske snage, prenosi Gardijan.

Ukrajinske snage su izvestile da su tokom proteklog dana ruske snage “neuspešno pokušale da povrate izgubljene položaje južno od (obližnjeg) naselja Ivanivske”.

Rusija je takođe izvršila vazdušne udare na Bahmut.

Gardijan piše da nije u mogućnosti da verifikuje oprečna saopštenja ukrajinske i ruske strane o Bahmutu.

Da su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad Bahmutom najpre je u subotu objavio vođa ruske privatne paravojne organizacije “Vagner”, Jevgenij Prigožin.

Rusko Ministarstvo odbrane je zatim potvrdilo da je Bahmut, kako je navedeno, ”oslobođen”, nakon čega je ruski predsednik Vladimir Putin čestitao organizaciji “Vagner” i pripadnicima Oružanih snaga Rusije na zauzimanju tog ukrajinskog grada.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski negirao je u nedelju da su ruske snage zauzele Bahmut.

Prethodno je Rojters objavio da je Zelenski na pitanje da li je Bahmut i dalje pod kontrolom Kijeva odgovorio: “Mislim da ne”.

“Danas je Bahmut samo u našim srcima”, rekao je Zelenski i dodao da “tamo nema ničega”.

Američka agencija Asošijeted pres je, takođe, bila javila da je Zelenski potvrdio da je Rusija preuzela kontrolu nad Bahmutom.

indeksonline.rs/Tanjug