Uprava za izvršenje krivičnih sankcija najoštrije demantuje navode medija da je pritvoreno lice V. K. (1975) iz Beograda pokušalo juče suicid u Okružnom zatvoru u Beogradu gde se od 5. maja 2023. godine nalazi u pritvoru po rešenju Višeg suda zbog krivičnog dela – teško delo protiv opšte sigurnosti iz člana 288. stav 2, u vezi sa članom 278 stav 1 Krivičnog zakonika.

Pritvorenik V. K. nijednim svojim postupkom nije prekršio pravila kućnog reda koja se odnose na sva lica u pritvoru niti je na bilo koji način ugrozio svoj ili život nekog drugog lica.

S obzirom da je reč o licu koje se nalazi u pritvoru, iznošenje bilo koje druge informacije osim gore navedenih značilo bi kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Izmišljanjem događaja koji se nije desio dodatno se uznemirava i obmanjuje javnost koja je već potresena mnogim dezinformacijama koje su, na žalost, našle svoje mesto u medijskom prostoru posle tragičnog događaja koji se desio 3. maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Autor vesti o izmišljenom pokušaju suicida, kao i mediji koji su je preneli bez prethodne provere istinitosti iznetih navoda, prekršio je etičke principe profesije jer je odstupio od osnovnog novinarskog pravila da istinito izveštava.

Pozivamo sredstva javnog informisanja da se uzdrže od objavljivanja neistinitih i neproverenih informacija i da umesto senzacionalizma na prvo mesto stave „dužnu novinarsku pažnju“ na šta ih obavezuju Kodeks novinara i Zakon o javnom informisanju i medijima.