ČIKAGO – Er Srbija je najbrže rastuća regionalna kompanija, ocenio je ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić nakon održane svečanosti u Kulturnom centru Čikaga i podsetio da je linija do Čikaga, samo jedna od 20 novih linija koje se otvaraju u ovoj godini.

“Prošle godine otvorili smo 15 linija, naš aerodrom je prošle godine imao skoro šest miliona putnika, ove godine sa rekonsturkcijom kapacitet je skoro 10 miliona putnika. To govori da naša avio kompanija toliko raste da smo mi uz Varšavu, jedina bivša istočna zemlja koja leti za Čikago”, rekao je Vesić.

Ukazao je da otvaranje avio linije nije samo saobraćajno pitanje, već je to delom i spoljna poltiika.

“Ne možete da otvarate avio liniju, a da nemate dobre odnose sa zemljama gde putujete. To znači da su naši odnosi sa Sjedinjenim Američkim državama u usponu, što je jako dobro i za nas i za Sjedinjene države. I ova druga avio linija to jasno pokazuje”, istakao je Vesić.

Dodao je da je srpska dijaspora koja živi u Čikagu izuzetno važna i da broji više od 400.000 ljudi.

“Mi smo treća ili četvrta zajednica u Čikagu. Ali neće samo oni putovati. Mi ćemo početkom juna potpisati šer kor agriment sa američkim kompanijama, što znači da će i Amerikanci putovati. Kao što iz Beograda neće putovati samo Srbi, već čitav region”, ocenio je ministar saobraćaja.

Otvaranje avio linije do Čikaga je dokaz koliko Srbija napreduje, ali i pokazatelj koliko ekonomija raste, zaključio je Vesić.

indeksonline.rs/Tanjug