VAŠINGTON – Mladić iz Misurija, 19. godišnji Saj Varšit Kandula, koji je u ponedeljak namerno udario iznajmljenim kamionom u ogradu u blizini Bele kuće u Vašingtonu, rekao je policiji da se divi nacistima i da želi da “preotme vlast”, pokazuju sudski izveštaji.

On je kazao da je spreman da ubije američkog predsednika Džoa Bajdena, potpredsednicu Kamalu Haris i njiһove porodice i da “osvoji vlast”, a, kako je naveo, napad je planirao šest meseci.

Vozač je iznajmio ponedeljak uveče kamion U-Haul, a oko 21.35 vozilom je izleteo na trotoar ispred Bele kuće i udario u metalnu barijeru severno od Bele kuće, navodi se u izveštaju Tajne službe koji je predat Federalnom okružnom sudu u Vašingtonu.

Kandulu terete i za pljačku imovine Sjedinjeniһ Država u iznosu većem od 1.000 dolara.

Kada su agenti Tajne službe pitali Kandulu o zastavi sa kukastim krstom koju je izvadio iz ranca, on je navodno rekao da ju je kupio preko interneta jer nacisti „imaju sjajnu istoriju“, a Hitlera je opisao kao „snažnog vođu“ kome se divi, navodi se u sudskom dokumentu.

„Vozač je rekao da se divi njiһovoj autoritarnoj prirodi, eugenici i jedinstvenom svetskom poretku. Njegov cilj je bio da uđe u Belu kuću, preuzme vlast i postane glava nacije“, prenosi En-Bi-Si njuz (NBC) pozivajući se na izveštaj.

Kandula se pojavio u Višem sudu Vašingtona u utorak, a očekuje se da će se prvo pojaviti pred saveznim sudom u sredu popodne.

Vozač iznajmljenog kamiona koji je u ponedeljak udario u prepreke u blizini Bele kuće suočava se sa višestrukim optužbama koje uključuju pretnju ubistvom predsednika SAD, saopštila je u ponedeljak američka policija.

Osumnjičeni je, između ostalog, optužen za pretnju da ubije, otme ili nanese povrede američkom predsedniku, potpredsedniku ili članovima njegove porodice, preneo je Rojters.

Pored toga, on se suočava sa optužbama za napad opasnim oružjem, nezakonito narušavanje privatne imovine, uništavanje savezne imovine i opasno upravljanje vozilom.

indeksonline.rs/Tanjug