ZAGREB – Zbog obilnih kiša u delovima Hrvatske traju žestoke borbe s poplavama, a dolazak velikog poplavnog talasa očekuje se iz Slovenije i njegov vrhunac bi trebalo da bude danas, prenose hrvatski mediji.

Nakon što je u samo 24 sata palo 250 litara padavina po kvadratnom metru, vodostaj reke Zrmanje u Obrovcu je u ponedeljak ujutru dostigao istorijski nivo od 302 centimetra, što je čak 39 centimetra iznad dosad najvišeg vodostaja Zrmanje izmerenog u tom gradu, prenosi portal Index.hr.

Situacija je i danas teška u Gračacu, a juče je najkritičnije bilo u Hrvatskoj Kostajnici, gde je proglašeno vanredno stanje, dok reka Una raste iz sata u sat.
Borba protiv poplava vodi se i na karlovačkom području.

Prema procenama Hrvatskih voda, maksimalni vodostaji reke Kupe u Karlovcu očekuju se tokom noći sa srede na četvrtak. Reka Korana se već izlila iz svog korita.

U protekla četiri dana, od 14. do 17. maja, na teren su širom zemlje izašla 2.872 vatrogasca koji su imali više od 1.100 intervencija u odbrani od poplava, saopštila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

indeksonline.rs/Tanjug