BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na konferenciji za medije povodom pucnjave u OŠ “Vladislav Ribnikar”, da je potrebno da društvo promeni vrednosti i svoj način ponašanja.

“To je pitanje za celo naše društvo. To je pitanje našeg opstanka. To je pitanje za celu naciju. Hoćemo li da budemo dovoljno odgovorni i ujedinjeni u tome da pokušamo da promenimo sebe i priznamo sopstvene greške”, rekao je Vučić.

Govoreći o odgovornosti televizija i medija, istakao je da ta deca ne gledaju televiziju.

“Niko od njih ne gleda televiziju. Oni su na internetu po ceo dan. Nemojte da se pravite naivni. Nemojte svi da žmurimo i da se pravimo naivni i da gledamo kako da iskoristimo za sebe, čak i tragedije”, poručio je Vučić.

On je naveo da je 13-godišnji dečak koji je jutros pucao tražio od svojih roditelja i škole da bude premešten iz jednog u drugi razred.

“Bio je najbolji učenik i svi su ga izbegavali. Tražio je premeštaj u drugo odeljenje gde je imao trojicu drugara. Dobro se snašao. Roditelji su mu bili zadovoljni”, rekao je Vučić i dodao da je K. K. naveo da su roditelji od njega samo tražili bolje rezultate.

U svom iskazu, kaže predsednik, dečak je naveo da je slabije rezultate počeo da pokazuje kada se zaljubio, međutim i u novom odeljenju, niko nije hteo da ga prihvati.

“Onda je on, po sopstvenom priznanju, odlučio da počini monstruozni čin. To je pripremao. On je čekao dan i pripremao se za to. Bio je tri puta u streljani sa ocem, gađao je kružnu metu. Po sopstvenom priznanju, to mu se dopalo i bio je dobar strelac”, rekao je Vučić.

Govoreći o navodima da je K. K. bio žrtva vršnjačkog nasilja, predsednik je naveo da je dečak jedanput dobio ćušku u školi glume, te da je bio izuzetno ambiciozan, kao i njegovi roditelji.

“Onda se pitate, kako da vaspitavate decu? Šta da uradite? Svakom roditelju je danas palo na pamet koliko je puta pogrešio, terajući dete da uči više”, rekao je on.

Vučić je istako da je “ovo sve suprotno od klišea na koje smo navikli”.

“Niti je reč o nekome ko se borio za svoje roditelje i njihov status, niti o nekome ko nema da jede i pije. Imali su i imaju u izobilju”, rekao je predsednik.

Istakao je da u Beogradu postoje 331 škola i 142 policajca, te da će predložiti povećanje broja policajaca, ali da je nemoguće da svaka škola dobije policajca.

indeksonline.rs/Tanjug