BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su pucnjave koje su se dogodile u OŠ “Vladislav Ribnikar” i u okolini Mladenovca jedan od najtežih udaraca, koji je Srbija teško podnela, ali je istakao ”da ćemo se podići”.

“Pali smo, ali ćemo se podići”, poručio je Vučić.

On je ukazao na veliki broj zemalja koje su se podigle nakon velikih tragedija, poput SAD nakon 11. septembra 2001. godine, Nemačke nakon upada u gimnaziju 2002. godine, ali i Norveške nakon što je Andres Brejvik pobio 77 ljudi.

“Mi smo emotivan narod i ovo je stvarno pogodilo Srbiju, ali mi moramo da se podignemo. Ovo je tek poluvreme. Sada moramo da se vratimo i da se bavimo svojom ekonomijom, radom, napretkom naše zemlje. Moramo da zapamtimo tu decu koja su stradala, a ne decu monstrume”, istakao je predsednik za TV Hepi.

On je dodao da društvo mora da očuva svoje slobodarske vrednosti i da živi normalno, ali i da ove tragedije nikada ne zaboravi.

“Oni koji su to počinili dobiće zasluženo mesto, baš tamo gde im i jeste. Ne u naredne tri godine ili u narednoj deceniji, već do kraja života, a mi moramo da se posvetimo sebi, svojoj zemlji i da gledamo kako da idemo dalje”, rekao je Vučić.

Podsetio je da je Srbija tokom NATO agresije izgubila 82 deteta, ali da je i tada morala da ide dalje i da gleda kako da se oporavi od toga.

“Podići ćemo se i nikada ovu decu nećemo zaboraviti. Razgovaraćemo, da vidimo kako i na koji način da spomen obeležje napravimo, da njihova imena ostanu uklesana za sva vremena”, rekao je on.

Govoreći o pregovorima oko KiM, Vučić je naveo da je razumeo tip prevare, kao i da očekuje velike probleme krajem meseca.

“Pokušali su na prevaru da ponovo nešto uzmu od Srbije, a da Srbija ne dobije ništa”, rekao je on.

Istakao je da je tokom pregovora u Briselu odgovorio da tako nešto ne može da prihvati i da nema problem sa tim da strada.

Kada je reč o pisanju Njujork tajmsa, Vučić je rekao da je znao da je tekst o klanu Veljka Belivuka naručen pre pet meseci.

Naveo je da je reč o svim lažima koje su već objavljene u domaćim medijima, ali da je prikrivena činjenica da je taj klan želeo njegovu smrt.

“Razumeo sam trenutak kada je objavljen, baš u vreme briselskih razgovora, da bih dobio jasnu poruku jer ja znam kako oni to rade. CIA te sprema, CIA gleda. Ako ne budeš dobar i ako ne budeš poslušao, ovo ti je tek početak. Moj odgovor njima je: Ja sam poruku razumeo. Nisam vas se uplašio. Nisam ni fasciniran budalaštinama koje ste ispisali i uopšte vas se ne plašim. Boriću se za svoju zemlju”, poručio je Vučić.

indeksonline.rs/Tanjug