BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će žalost posle dve tragedije u Srbiji trajati još mesecima i da će država uraditi sve što može, ali da niko ne može da garantuje da se se tako nešto nikada neće ponoviti.

Vučić je gostujući sinoć na RTS-u apelovao na sve da prekinu da šire lažne informacije o tragediji u OŠ ”Vladislav Ribnikar”.

“Da li je ovo telo ubice koji je ispalio 57 metaka, pa slike, pa onda kažu nešto su nam sakrili, mora da ih je neko drugi pobio, pa su podvalili ovog dečaka. Prekinite sa notornim lažima, prekinite sa patološkim teorijama zavere, jer nas dovodite do ovakvih stvari i do nemogućnosti da država reaguje bilo kada i u bilo čemu”, rekao je Vučić.

Govoreći o najavljenim protestima opozicije, Vučić je rekao da za masakr u Leskovcu, Jabukovcu, i u Maloj Ivanči 2013. godine, niko nije podneo ostavke i oraganizovao masovne demonstracije.

Pomenuo je da su ga pojedini optužili da su dani žalosti odloženi zbog utakmice, što je ocenio kao sramotu.

“Morate da dobijete crno na belo, koliko imate mrtvih, koliko ubijenih, za kim žalite, a za to morate da sačekate prvo da sklonite sve kamere da se ne bi slikala deca u lokvi krvi, pa morate da obavite sve patološke nalaze, da se proglasi smrt, zatim tužilac da saopšti koja su imena, pa da se na sednici Vlade proglašavaju dani žalosti. Samo smo dan duže žalili formalno, da se dogodilo drugačije, rekli bi Vučić nije dao Partizanu da ide dalje”, dodao je predsednik.

Rekao je da su navijači na pomenutoj utakmici bili, ne samo pametni, već pokazali dovoljno empatije, i pokazali kako su mnogo odgovorniji od drugih, koji su dan pošto se nešto desilo pozvali na proteste.

“To je toliko pogrešno i to ne govorim kao lider političke stranke, što ću biti još malo vremena, govorim kao predsednik Republike, to se ne radi, nigde u svetu”, naglasio je Vučić.

Objasnio je da se unosi haos u zemlju, jer je neko neodgovoran ili nedovoljno sposoban da bilo šta ponudi narodu od svojih planova, rešenja u ovoj situaciji.

“Rešenja iz iste političke stranke, koju neću da pominjem, prvo su rekli da nigde nije bilo policije a onda da ustvari nećemo policiju ni na ulicama ni u školama” rekao je Vučić i pitao šta zapravo hoće.

Objasnio je da je on izdržao preko hiljadu dana raznih demonstracija, a kako mu je poslednji mandat, nema problem sa tim da govori da je to što pojedini rade veoma loše i štetno za zemlju i da je to uvreda za žrtve i sve ostale.

“Nisu ni sahranili decu, a već su krenuli da govore kako treba neki da se sklone kako bi oni došli”, rekao je on i dodao da o nasilju govore oni koji su nasilje sve vreme i sprovodili.

indeksonline.rs/Tanjug