BEOGRAD – Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne postoji nijedan razlog za hajku koju protiv patrijarha srpskog Porfirija vodi deo opozicije.

“Da vodite takvu hajku protiv crkve, ja moram da kažem da mi je jasno kakva je to antisrpska agenda, pošto ne postoji nijedan razlog zašto bi tu hajku vodili. Oni koji je vode protiv patrijarha očigledno ništa ne znaju o veri, a da ni poštovanja i vaspitanje nemaju previše”, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara posle sednice Predsedništva stranke.

On je istakao da je Srbija sekularna država, gde su jasno odvojeni crkva i država, ali da je potrebno da razgovaraju.

Kako je rekao, anarho-liberalne snage koje sebe nazivaju građanskim snagama uvek su mnogo agresivne, i na koga god da krenu, na kraju se obračunavaju sa bilo kojim patrijarhom, od patrijarha Pavla, Irineja do Porfirija.

“Ne mogu da se sete još patrijarha Germana, ne znaju još šta bi da zamere, i uvek to protiv crkve i na kraju države, ali imate ljudi kojima je to izbor i morate to sve da dopustite. Svako ima pravo na svoje mišljenje dok ne ugrozi fizički intgegritet nekog drugog ili institucije sistema, ili državni poredak”, poručio je Vučić.

indeksonline.rs/Tanjug