PODGORICA – U poslednjih dvadeset dana na području pljevaljske opštine, u više odvojenih slučajeva, vukovi i psi lutalice usmrtili su 45 grla sitne stoke.

Pored ovaca i koza, na meti čopora su bile svinje i sitna živina. Napušteni psi napadali su stada ovaca u selima nadomak grada i u prigradskim naseljima, dok su stada u udaljenim selima desetkovana u piru vukova.

“Psi su uspeli da uđu u štalu i da mi tom prilikom usmrte 23 ovce i 13 jagnjadi”, rekao je stočar iz pljevaljskog sela Brvenice Slavko Cupara, prenosi portal podgoričkog Dana.

Cupara je ispričao da se radi o velikoj šteti, kao i da mu je posebno teško što su stradala izuzetno mlada grla ovaca.

Pre dva dana napušteni psi su na ekonomiji Manastira Sveta Trojica, u neposrednoj blizini grada, usmrtili svinju. Na istoj ekonomiji, par dana ranije psi su napali i kozu, a tokom jučerašnjeg dana i više gusaka.

U selu Prenćane medved je napao kravu, u vlasništvu Radmile Vuković. Krava nije usmrćena ali su joj nanete ozbiljne povrede.

Osim napuštenih pasa, u selu Prenćani zabeleženi su i napadi vukova koji su usmrtili devet ovaca – u stadu Radmile Vuković sedam, a u stadu Raška Vojinovića dve ovce.

Na području pljevaljskih sela u više čopora se kreće oko pedeset vukova, ima i slučajeva kada u napad krene i po jedan vuk, a najčešće je od tri do pet vukova u grupi. Najviše ih ima na području Prenćana, Kosanice, Bobova, Meljaka i Bukovice, ali se pojavljuju i u drugim mestima.

“Nažalost, na našem području registrovan je veliki broj vukova i štete od njih su izuzetno velike”, kaže predsednik Lovačkog društva “Pljevlja” Rade Janjušević uz napomenu da je tokom prošle lovne sezone odstreljeno više jedinki, ali je veliki broj njih ostao.

Janjušević kaže da se dešava da vukovi neretko prelaze na teritoriju Republike Srpske ili Srbije.

“Vukovi ne znaju za granicu a granice su velika smetnja za organizovanje hajki”, rekao je on.