Naslovna FB Glavna Završena sednica, Ružić više nije ministar, a Kovačević predsednik Odbora

Završena sednica, Ružić više nije ministar, a Kovačević predsednik Odbora

Foto:Tanjug

BEOGRAD – Skupština Srbije završila je večeras sednicu, na kojoj su poslanici usvojili ostavku ministra prosvete Branka Ružića, koju je podneo 7. maja nakon tragedije u školi “Vladislav Ribnikar”.

Predsednik Skupstine Vladimiri Orlić saopštio je da je parlamentu upućena ostavka Ružića na funkciji ministra prosvete, a da je konstatovanjem ostavke njegov mandat prestao.

Tokom višečasovne rasprave neopozivu ostavku na funkciju predsednika Odbora za kulturu i informisanje podneo je Siniša Kovačević, rekavši da mu se čini da njegov moralni i intelektualni plato nije adekvatan poziciji koja se zauzima na Odboru.

Naveo je da je suočen sa apsolutnim neslaganjem sa usvojenim izveštajem REM-a, koji je, kako je ocenio, tendenciozan, netačan, nestručan i uz sve nisu pominjani razlozi za genezu i rast nasilja.

Poslanici su danas, tokom sednice koja je počela pre 11 dana, završili raspravu o vladinom Izveštaju o stanju bezbednosti nakon masovnih ubistava u OŠ “Vladislav Ribnikar” i u okolini Mladenovca, a zatim su počeli raspravu o Izveštaju REM o nadzoru programa komercijalnih pružaoca usluga, sa posebnim osvrtom na izveštavanju o događajima u vezi sa nasiljem na televizijskim programima.

Poslanici opozicije su na sednici kritikovali rad REM-a, kao i propagiranje nasilja na televizijama, zbog čega traže oduzimanje nacionalne frekvencije TV Pink i TV Hepi.

Oni su odbili predloge vlasti za novim izborima, istakavši da je prethodno neophodno formirati prelaznu vladu koja bi omogućila uslove za fer i poštene izbore,

Poslaničke grupe Nove DS S, Dveri, Zavetnika i POKS-a su na konferenciji za novinare u holu Skupštine zatražili ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog najnovijih dešavanja na KiM.

Oni su zatražili i da se odmah prekinu svi pregovori u Briselu sa Prištinom, koji su, kako smatraju, i onako bili na štetu Srbije, da se pregovori sa Prištinom vrate pod okrilje UN, a da Vlada Srbije hitno u UN zatraži sednicu o KiM zbog teškw krizi u našoj južnoj pokrajini.

Te opozicione grupe traže i da predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspiše lokalne izbore u četiri opštine na severu KiM i da na taj način Srbija počne da obnavlja suverenitet na KiM.

Predstavnici vlasti odbacili su odgovornost za tragične događaje u Srbiji i istakli da su krivi ubice i roditelji na prvom mestu.

Oni smatraju da rijaliti programi na dve televizije nisu krivi za porast nasilja, navodeći da se prikazuju i na drugim televizijama.

Poslanici vladajuće koalicije su odbacili zahteve opozicije za formiranjem prelazne vlade.

Kako su poslanici završili raspravu samo o prvoj od četiri tačke dnevnog reda, Treće vanredno zasedanje Narodne skupštine u Trinaestom sazivu počeće sutra u 15 sati, na zahtev 106 poslanika.

Na sutrašnjoj sednici poslanici će razmatrati Izveštaj Regulatornog tela za elektronske medije o nadzoru programa komercijalnim pružaocima usluga za period od oktobra prošle godine do marta ove godine, sa posebnim osvrtom o izveštavanju o nasilju na televizijskim programima, Predlog o formiranju Anketnog odbora koji će utvrditi okolnosti i činjenice koje su dovele do masovnih pucnjava u OŠ “Vladislav Ribnikar” i u okolini Mladenovca i „radi utvrđivanja propusta u vršenju nadležnosti i preduzimanju odgovarajućih radnji, utvrđivanja odgovornosti nadležnih lica i predlaganja mera“, a treća tačka dnevnog reda je predlog za smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, koji je inicirao 61 narodni poslanik.

Redovno prolećno zasedanje Skupštine po zakonu počinje 1. marta i traje 90 dana, što znači da se danas završava.

Opozicija koja je inicirala sednicu, insistirala je da se ona nastavi, uz podsećanje njenih predstavnika da prva sednica redovnog prolećnog zasedanja nije sazvana 1. marta, kao što to zakon nalaže, već 50 dana kasnije.

Exit mobile version