BEOGRAD – Združena taktička vežba sa bojevim gađanjima snaga odbrane Srbije “Zajednički odgovor 2023” počela je rano jutros na više lokacija u Srbiji.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, tokom ove vežbe snage Vojske Srbije i jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova uvežbavaće izvođenje napadne operacije.

U vežbovnim aktivnostima učestvuju delovi Generalštaba Vojske Srbije, Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Komande za obuku, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, kao i sastavi Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, interventne i helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova.

Opšti cilj vežbe, koja se realizuje ove i sledeće nedelje je unapređenje obučenosti i osposobljenosti snaga vojske i policije za zajedničko rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja borbene operacije.

“U pripremnoj fazi, aktivnosti se realizuju na matičnim lokacijama jedinica, dok će u aktivnoj fazi, zajedničke snage na stalnim i privremenim poligonima uvežbavati izvođenje borbenih dejstava i operacija. U završnom delu će državnom rukovodstvu i javnosti biti prikazan deo vežbovnih aktivnosti na privremenom poligonu ‘Pešter’, kao i obučenost i opremljenost snaga vojske i policije”, saopšteno je iz ministarstva.

Kao deo priprema za realizaciju aktivnosti na terenu, navode, prethodne nedelje je izvedena komandno-štabna vežba podržana računarskim simulacijama “Odgovor 2023”, u okviru koje je, u simuliranom okruženju, proverena osposobljenost vežbajućih komandi za planiranje i izvođenje operacija.

“Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem predstavljaju najkompleksniji oblik obuke u Vojsci Srbije. Njihovom realizacijom unapređuje se kako osposobljenost komandi za planiranje operacija i komandovanje snagama, tako i sposobnost jedinica za izvođenje borbenih dejstava, samostalno i u sadejstvu sa drugim sastavima”, navodi se u saopštenju.

indeksonline.rs/Tanjug