KIJEV – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je pozdravio kao „dobar početak“ najavu za stvaranje „međunarodne koalicije“ za pružanje podrške borbenim avionima njegovoj zemlji.

Britanski premijer Riši Sunak i holandski premijer Mark Rute obećali su u utorak da će izgraditi „međunarodnu koaliciju“ za pružanje podrške borbenim avionima F-16
Reagujući na obećanje u svom noćnom obraćanju, Zelenski je to nazvao “dobar početak koalicije”, dodajući: “Hvala svima”.

JUŽNA KOREJA je danas potpisala sporazum sa Ukrajinom, kojim se obezbeđuje paket finansijske pomoći od 130 miliona dolara ovoj ratom pogođenoj zemlji.

Prva dama Ukrajine, Olena Zelenska, sastala se u utorak kao specijalni predsednički izaslanik sa predsednikom Južne Koreje, Jun Suk-jeolom, saopštila je kancelarija južnokorejskog predsednika.
Ministarstvo finansija Južne Koreje saopštilo je da su ministar Ču Kjung-ho i ukrajinska ministarka ekonomije Julija Sviridenko, koji su u Seulu prisustvovali sastancima delegacija, potpisali sporazum o paketu koji će se sastojati od donacija i zajmova pomoći, prenosi Rojters.

JEDNA OSOBA je poginula, a četiri osobe su povređene u ukrajinskom granatiranju Donjecka, saopštio je danas gradonačelnik Aleksej Kulemzin.

„Prema preliminarnim izveštajima, u napadu na Petrovski okrug grada ranjena su četiri civila, jedan je ubijen“, napisao je gradonačelnik Donjecka na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

VISOKI KINESKI izaslanik Li Hui nalazi se u Ukrajini u okviru evropske turneje za koju je iz Pekinga saopšteno da ima za cilj pokretanje razgovora o političkom rešenju rata u Ukrajini.

Za sada se ne zna da li će se Li sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, preneo je Blumberg.

Turneja se održava uoči godišnjeg skupa G7 ove nedelje gde će ruski napad na Ukrajinu biti u fokusu.

PORTPAROL VAZDUHOPLOVSTVA Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat izjavio je danas da je nemoguće uništiti PVO sistem Patriot jednim udarom rakete Kinžal.

“Želim da kažem: Ne brinite za sudbinu Patriota”, rekao je Ignat, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je juče da su ruske vazduhoplovne snage hipersoničnom raketom Kinžal uništile sistem protivvazdušne odbrane američke proizvodnje Patriot koji je bio razmešten na širem području Kijeva.

PROTIVRAKETNI ODBRAMBENI sistem ”Patriot”, proizveden u SAD, a koji upotrebljava Ukrajina, najverovatnije je pretrpeo određenu štetu usled ruskog udara, ali deluje da nije uništen, izjavila su dvojica neimenovanih američkih zvaničnika.

Jedan od njih je naveo da Vašington i Kijev već razgovaraju o najboljem načinu za popravku tog sistema, kao i da u ovom trenutku ne izgleda da će sistem morati da bude uklonjen iz Ukrajine, prenosi Rojters.

RUSKI MINISTAR odbrane Sergej Šojgu odbacio je tvrdnje Ukrajine da je oborila šest hipersoničnih projektila “kinžal” tokom noći, rekavši da Moskva nije ni lansirala toliko projektila-

Šojgu je rekao da je Kijev saopštio da je oborio tri puta više projektila nego što je Rusija zaista ispalila, prenele su RIA Novosti.

LIDERI BROJNIH evropskih zemalja, mahom iz EU, obećali su na samitu Saveta Evrope (SE) u Islandu, da će Rusija odgovarati za rat protiv Ukrajine, usput otkrivši mehanizam kojim će se pratiti gubici i šteta koja se nanosi tokom ruskih napada, preneo je Rojters.
Na sastanku se govorilo i o rešavanju drugih pitanja, uključujući i, kako se navodi, odvođenje hiljade dece iz Ukrajine u Rusiju, što Kijev i njegovi saveznici nazivaju ilegalnom deportacijom.

Među brojnim liderima, na samitu se obratio i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji se uključio putem video linka.

RUSKI MINISTAR spoljnih poslova Sergej Lavrov danas je rekao da bi rat u Ukrajini mogao da se završi “kad SAD napuste svoje saveznike, baš kao što su to uradile u Avganistanu”.
Šef ruske diplomatije rekao je da su SAD “napustile bivšeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka i okrenula leđa avganistanskim liderima na koje su se oslanjale tokom 20-godišnje okupacije te zemlje”, prenosi TASS.

UKRAJINSKI VOJNICI su ranije ove nedelje ubili grupu civila pre nego što su se povukli iz zapadnog dela Bahmuta u Ukrajini, rekao je danas za TASS zvaničnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike DNR.

On je rekao da je u pitanju zapadni deo grada, stambeno naselje puno porodica, a da su neki civili potražili zaklon u podrumu.

“Dok su se povlačile, ukrajinske trupe su ih isterale iz skloništa i pucale u njih“, rekao je zvaničnik.