BEOGRAD – Psiholog Violeta Zoraja izjavila je danas za Tanjug da je deci mnogo lakše da skrenu pažnju na sebe kada čine loše stvari, jer roditelji svoj fokus prema deci usmeravaju u takvim situacijama.

Napominje da kao društvo treba da se zapitamo zašto su društvene mreže izvor koji najčešće koriste deca, šta oni preko društvenih mreža rade sebi i zašto im je to jedini način da postanu primećeni i da iskažu svoj stav, kakav god bio.

“Objašnjenje razloga zašto je ono što se dešava zadnjih 20, 30 godina, a to je trend nebavljenja decom i mi smo zakazali u svim aspektima, jer jedno odgovorno društvo, odgovoran sistem, u smislu i porodičnog, obrazovnog, državnog i socijalnog sistema, imamo velike šanse da stvorimo odgovorno dete, ali kompletan patološki sistem stvaraju patologiju kod dece”, zaključila je ona.

Zoraja kaže da prva stvar koju roditelji treba da urade jeste da promene sebe, jer ne može da stavi odgovornost na decu koja, kao i odrasli, ne rade ništa slučajno već rade jer imaju neku dobit od toga.

indeksonline.rs/Tanjug