Povodom predstojećeg praznika Kurban Bajrama, muftija sandžački, mr. Senad-ef. Halitović, uputio je četitku u kojoj se kaže:

“Poštovani vjernici, draga braćo, cijenjene sestre,
es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Imajući u vidu da se nalazimo u danu uoči Kurban-bajrama, velikog Bajrama, hadžskog Bajrama, vjernici i muslimani Sandžaka i muslimani svijeta pripremaju se za doček ovog velikog blagdana koji ima mnogo poruka, mnogo simbolike, a njegovo krunisanje je prinošenje samog kurbana.

Kurban znači žrtvovati i prinijeti žrtvu radi Gospodara svih svjetova kao zahvalu za sve ono što je ljudima dao od blagodati i nagrade. Na taj način iskazujemo Allahu pokornost, izvršavamo ibadet, a uz to dobijamo protekciju, zaštitu i podršku od Njega, Gospodara svih svjetova i dobijamo ono za čim čeznemo od halala i haira da nam On podari i da nam On sačuva.

Zato, podijeliti kurban ne znači samo nahraniti socijalno ugrožene u svojoj zajednici, naravno i to treba uraditi i podijeliti kurban kome je potrebno, ali isto tako kurban znači
i održavanje rodbinskih veza, okupljanje porodice, zijareti. Zato su sami Bajrami, kako je Poslanik s.a.v.s. govorio – kada se ljudi međusobno zijarete, kada se međusobno časte hranom jelom i pićem, kada se održava rodbinska veza i kada se spominje Gospodar svih svjetova, kada se čini zikir.

Sve ova radnje imaju cilj zahvalu Njemu Jedinome što nam je ove blagdane dao. Zato molim Alaha, Gospodara svih svjetova, da ove blagdane, ove praznike koje krunišemo Kurbanom, primi od nas, da primi od svih vjernika i vjednica ibadete, da podari svaki hair i dobro svim ljudima, cijelom čovečanstvu i da podari smiraj i rahatluk.

Da otkloni sva stradanja od svakog čovjeka u svijetu. Molim Gospodara svih svjetova da primi kurbane vjernicima i vjernicima, da im da svaki hair i dobro i da provedu dane Bajrama sa svojom porodicom u rahatluku i veselju.

Bajram šerif mubarek olsun” – navodi se u čestitci.

Prema Takvimu Islamske zajednice, prvi dan Kurban-bajrama je u srijedu, 28. juna 2023. godine, a Bajram-namaz će se klanjati u 5.35 sati u Novom Pazaru i Tutinu, i u 5. 40 sati, u Sjenici i Prijepolju.

Centralna bajramska svečanost bit će održana u Hadži Hurem-Bor džamiji u Novom Pazaru, gdje će bajramsku hutbu održati muftija sandžački, mr. Senad-ef. Halitović.

indeksonline.rs