Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić uputio je bajramsku poruku pripadnicima islama u povodu Kurban bajrama, koju prenosimo u cijelosti:

Poštovani vjernici

Kurbanski, odnosno Hadžijski, ili Veliki bajram jedan je od dva najveća islamska praznika, a danas je najodabraniji dan kod kod pripadnika islama – Dan Arefata. Arefat je mjesto nadomak Meke gdje se svake godine okupljaju milioni muslimana iz čitavog svijeta. Ovaj dan nam najavljuje dolazak Kurbanskog bajrama.

Svjedoci smo da se savremeni čovjek sve više udaljava od Boga, ali isto tako se otuđuje i udaljava od čovjeka. Otuđenost savremenog čovjeka prisutna je u tolikoj mjeri da sve više puni stranice književnih djela, filmskih scenarija i ostalih vidova umjetničkog izražavanja.

Do skoro smo bili svjedoci fizičkog ogoljavanja čovjeka i žene, koje je već odavno doživjelo svoju kulminaciju. Od skoro smo u prilici svakodnevno svjedočiti ogoljavanju ljudske duše kroz različite rijaliti emisije i to sve za neznatne novce i komadiće slave. Što je materijalno sitiji, čovjek je duhovno gladniji.

U takvoj situaciji jedino rješenje i lijek daje nam iskrena vjera. Vjera je taj vezivni element koji danas nedostaje čovjeku. Propis kurbana, kao i mnogi drugi propisi, ima za cilj da nas približi Gospodaru, ali i da nas međusobno zbliži.

Jedino vjera istinski duhovno zasićuje čovjeka. Jedino na krilima iskrene vjere Adem, Habil, Ibrahim, Ismail, Jusuf, Musa, Isa, Muhammed a.s. i brojni drugi poslanici i časni ljudi ovog ummeta uspjeli su prebroditi brojna iskušenja i životne poteškoće kroz koje su prolazili.

Uzvišeni Allah nas je počastio da u blagostanju, sigurnosti i obilju Njegovih blagodati dočekamo Kurban bajram, koji s radošću i nadom dočekuju muslimani širom svijeta, kao i mi ovdje u našem Sandžaku.

Milioni vjernika uputili su se ka Meki da posvjedoče Allahovu Jednoću i da se podsjete na zajedničku sudbinu potomaka Ademovih. Svi smo od jednog oca i od jedne majke.

Danas hadžije obavljaju obrede hadža – borave na Arefatu i na Muzdelifi. Sutra je dan Mine u kome je Ibrahim a.s. izvršio obred klanja kurbana.

U danima Bajrama, veli Božiji Poslanik, muslimani trebaju biti radosni i veseli, a bajramsku radost i sreću trebaju podijeliti sa porodicom, rodbinom, prijateljima, komšijama i siromašnima.

U ovom vremenu kada se podstiču podjele i razdori među nama, više nego ikada potrebno nam je Allahovo uže, potrebna nam je čista vjera u Svemilosnog koja će nas ujediniti. Potrebna nam je Ibrahimova i Ismailova dova, koja će nas okrijepiti i okupiti kao jednu porodicu, kao jedan ljudski rod.

Poštovani vjernici

Dani Bajrama su dani vjere, a ne pretjerivanja i grijeha; dani radosti i vedrih lica, dani tekbira – veličanja i spominjanja Allaha dž.š., a ne dani proslava uz alkohol i muzičke koncerte; to su dani istinske radosti vjernika zbog kurbana kojeg prinosimo u ime Sveopćeg Dobročinitelja.

Zato, živimo našu vjeru na dobrobit svih ljudi. Podijelimo radost Bajrama sa svojim bližnjima, komšijama i prijateljima. Neka nam Kurban bajram vrati vjeru i nadu u bolje sutra; neka među nama zavlada sloga i jedinstvo; neka nam zajedništvo u vjeri povrati međusobnu ljubav i samopouzdanje i neka u milosti Božijoj nađemo utočište od slabosti naših.

Allahu naš, molimo te Tvojim velikim imenima kojima Si Sebe nazvao u Svojoj knjizi, pomozi islam i muslimane u cijelom svijetu, podari opskrbu siromašnima, daruj zdravlje bolesnima, razveseli oči jetima, podari slobodu potlačenima i poniženima.

Draga braćo, svima vama i vašim porodicama, rodbini i prijateljima i svim pripadnicima islama od srca čestitam Kurban bajram, sa željom da ga provedete u miru, rahatluku, ličnoj i porodičnoj sreći i Božijem zadovoljstvu.