LONDON – Srbija će biti jedna od vodećih nacija na polju tehnologija, a počeli smo od nule pre samo nekoliko godina, poručila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabbić danas u Londonu gde je govorila na panelu “Šta je budućnost digitalizacije”.

Brnabić je u “Public Hall”-u, gde je održan panel, istakla da je za 10 godina izvoz IT usluga uvećan za čak osam puta, kao i da to prepoznaju brojne zemlje koje u Srbiji vide potencijal.

Ona je, učesnicima panela, prenela iskustva naše zemlje i kako je počeo proces reforme javne uprave u Srbiji.

“Počeli smo od nule 2016. godine. Moja ideja bila je da transformišemo upravu tako da postane elektronska, e-uprava, da sve usluge koje pružamo građanima i privredi budu elektronske, da građani i privrednici mogu jednom klikom da usluge učine dostupnim u svakom trenutku”, istakla je premijerka Srbije.

Na pitanje kako je Srbija počela sa digitalizacijom, Branbić se osvrnula na proces prelaska sa papirne na elektronsku dokumntaciju, kada je rekla da je pre samo nekoliko godina u Srbiji dokumentacija gotovo 100 odsto bila papirna.

“To je bio dugotrajan ali važan proces. Kada pogledam unazad, sve to deluje jednostavno, ali je zapravo mnogo posla urađeno. A ako ga uradite kako treba, država je mnogo efikasnija”, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, glavna prednost Srbije postale su informaciono-komunikacione tehnologije.

“Ako hoćete da menjate državu, morate da napravite dodatnu vrednost, a za nas su to informaciono-komunikacione tehnologije. Digitalizacija države i društva. U osnovnim školama programiranje je obavezan predmet, gradimo naučno-tehnološke parkove”, navela je premijerka i poručila da se stanje drastično promenilo.

Navela je da je 2012. godine izvoz IT sektora iznosio 375 miliona evra, a 10 godina kasnije, 2022. godine, 2,7 milijardi evra.

Do kraja ove godine očekuje se da će dostići četiri milijarde evra, istakla je ona.

Brnabić se osvrnula i na novine u obrazovnom sistemu.

“Naše škole nisu bile povezane na internet. Ono što radimo sa Evropskom investicionom bankom je da povezujemo sve naše škole, čak i one najmanje sa nekoliko učenika, na brz internet, kako bi naučili programiranje”, rekla je premierjka i istakla da je sa internetom povezano 1.800 škola u kojima deca mogu da uče na inovativni način.

Istakla je da zahvaljujući inicijativi “Otvoreni Balkan”, naš region postaje region bez granica, gde je omugućen slobodan protok ljudi, koji mogu da rade, studiraju i uče sto je, kako je rekla premijerka, važno za stabilnost regiona ali i razvoj naše zemlje.