Naslovna REGION Crna Gora Crna Gora neće uskoro dobiti novu vladu

Crna Gora neće uskoro dobiti novu vladu

PODGORICA – Bivša ministarka i član grupe javne politike Balkan u Evropi Jovana Marović smatra da Crna Gora neće uskoro dobiti novu vladu jer su, kako kaže, svi u igri.

Ona je gostujući u jutarnjem programu “Dobro jutro Crna Goro” TVCG kazala da je predizborna kampanja bila ohrabrujuća, ali da post izborna dešavanja ne ulivaju nadu.

“Jedan scenario je PES sa Demokratama i manjinskim partijama, druga je ono što je (lider PES Milojko) Spajić najavio ne isključujući koaliciju Za budućnost CG bez manjinskih partija, a treća je podrška DPS-a manjinskoj vladi. Ako se i usaglasi koalicija koja bi činila vladu, to je tek početak”, rekla je Marović.

Prema njenim rečima, to što PES neće sa DPS-om i GP URA ne bi isključila ni jedne ni druge, jer se više puta pokazalo da ono što ste izgovorili danas, ne važi sutra, a zavisi i od pritisaka sa raznih strana.

Smatra da je teško da se usaglase interesi partija u vladi u kojoj bi bili svi, osim onih koje su činile koaliciju sa DPS-om.

“Za budućnost Crne Gore je koalicija čije učešće nije dobrodošlo i bilo pozdravljeno od međunarodnih partnera”, tvrdi Marović i dodaje da manjinske partije uvek imaju najbolju pregovaračku poziciju.

Raduje je, kaže, to što predsednik Crne Gore Jakov Milatović želi da čuje civilni sektor, ali je njegova uloga ograničena, te da će pravi razgovori biti tek sa novom vladom.

Vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani su 11. juna, a Državna izborna komisija još nije objavila konačne rezultate, jer se čeka ponavljanje na određenim izbornim mestima.

Nakon što DIK saopšti konačne izborne rezultata, očekuje se najpre konstituisanje parlamenta, a potom i konkretni pregovori o formranju nove vlade, čije formiranje, prema neki mišljenjima, na treba očekivati pre jeseni.

Pojedini analitičari, međutim, zbog kompleksne situacije ne isključuju ni mogućnost ponavljanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Exit mobile version