BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa alžirskim ministrom spoljnih poslova i nacionalne zajednice u inostranstvu, Ahmedom Atafom i izrazio zahvalnost Alžiru zbog podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

“Alžir nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Alžir je poštovalac principa zaštite granica odnosno teritorijanog integriteta zemalja i mi smo tu zaista zahvalni. Isto tako nama je od velikog značaja to što je Alžir izabran za nestalnu članicu Saveta bezbednosti i veoma je bitno da u Savetu bezbednosti imamo našeg prijatelja za člana”, izjavio je ministar Dačić.

Kazao je da će Srbija imati u vidu interese Alžira kada je reč o regionalnim pitanjima i problemima koje se tiču alžirskih interesa u tom delu sveta.

“Mi smo spremni da razmenjujemo mišljenje, da jedni druge informišemo o situaciji u našem regionu i regionu u kojem se nalazi Alžir. Mi smo svi zajedno usmereni ka Ujedinjenim nacijama i u skladu sa tim, mislimo da UN treba da imaju ključnu i glavnu ulogu kada je reč i o pitanju KiM i o pitanju zapadne Sahare i drugih regionalnih pitanja”, rekao je Dačić.

Alžirski ministar spoljnih poslova i nacionalne zajednice u inostranstvu, Ahmed Ataf izrazio je svoj stav po pitanju sličnosti između situacije KiM i Zapadne Sahare.

“Znate naše stavove po pitanjima koja su veoma bitna za vašu zemlju kao što je pitanje Kosova. U našoj regiji imamo takođe pitanje Zapadne Sahara koja ima destabilišući faktor na celu regiju. Nerešavanje tog pitanja još uvek sprečava izgradnju regionalne integracije koja bi bila dobra za sve zemlje u regionu.
Juče sam rekao i danas ponavljam, postoji velika sličnosti između situacije Kosova i zapadne Sahare. Pitanje Kosova je rođeno iz povrede važnog bezbednosnog principa, a to je nepovredivost granica. Zato što je princip nepovredivosti granica bio povređen otvorilo se to pitanje. I kao što ste rekli, to treba da se reši u svom prirodnom kontekstu, a to su UN”, rekao je on.

Dodao je da sličan princip postoji i u Africi, a to je princip nedodriljivosti granica koji nije bio ispoštovan i zato danas postoji pitanje Zapadne Sahare.

Ministar Dačić je istakao bitnost višedecenijskog prijateljstva i diplomatskih odnosa koji su uspostavljeni sa Alžirom pre 61 godinu.

“Mi smo veoma zainteresovani za dalji razvoj naših bilateralnih odnosa i u tom pogledu je veoma bitno da se realizuju posete dvojice predsednika, našeg predsednika Vučića Alžiru i alžirskog predsednika Srbiji. Isto tako dogovorili smo se da i ja dođem u posetu do kraja godine”, kazao je Dacić.

“Pošto sam poslednji put bio u Alžiru pre devet godina, a mešoviti komitet za saradnju između Alžira i Srbije se ponovo aktivira, na mestu kopredsedavajućeg sa naše strane Vlade Srbije imenovala ministarku poljoprivrede Jelenu Tancković, i u tom pogledu je zaista bitno da taj komitet napravi jednu mapu puta kako da se ojača saradnja u raznim oblastima”, izjavio je Dačić.

On je istakao da Srbija u ekonomiji sa Alžirom ima oko 200 miliona dolara spoljno trgovinsku razmenu i ona svakako može da bude mnogo veća i da su potencijali veliki i u različitim oblastima, uključujući i odbranu, kulturu, prosvetu, sport…

Svoju zahvalnost istakao je i alžirski ministar Ahmed Ataf i potvrdio da će Alžir i Srbija nastaviti da razmenjuju, razgovaraju i informišu se u duhu solidarstnosti i poštovanja interesa ove dve zemlje.

indeksonline.rs/Tanjug