Danas su u Novom Pazaru potpisana dva ugovora o sufinansiranju između Ministarstva za ravnomerni regionalni razvoj i grada Novog Pazara.

U okviru Programa za podsticanja regionalnog rasta u Republici Srbiji u 2023. godini, ministarstvo je opredelio 10.400.000,00 dinara za nabavku katamarana za čišćenje i održavanje jezera Gazivode, kao i 13.568.478,30 dinara za projekat izgradnje prihvatilišta za pse i mačke lutalice u Novom Pazaru.

Ministar Edin Đerlek rekao je da se prvi projekat odnosi na rešavanje problema deponije na jezeru Gazivode koja ugrožava širu okolinu. “Želim da se zahvalim svim udruženjima, građanima i univerzitetima koja su ranijih godina učestvovala u čišćenju jezera, ali mora se sistemski pristupiti rešavanju problema. Odlučili smo se za sufinansiranje nabavke katarmana koji će svakodnevno kupiti otpad i nedeljno ga odnositi u reciklažni centar.”, rekao je ministar.

On je kazao da je drugi projekat veoma važan i da se odnosi se na problem pasa i mačaka lutalica.

“Veliki broj pasa lutalica ugrožava građane ali je i veliko opterećenje za budžet. Drago nam je što smo izdvojili novac za sufinansiranje prihvatilišta. Bitno je da će se čuvanje tih pasa odvijati na krajnje human način u skladu sa standardima Evropkse unije.”, naglasio je ministar.

Gradonačelnik Nihat Biševac zahvalio se ministru na izdvojenim sredstvima.

“Sigurno će doprineti održavanju jezera ne samo za građane Novog Pazara već i za sve građane koji gravitiraju prema jezeru Gazivode. Nastavak II faze prihvatilišta za pse i mačke lutalice, čija je ukupna vrednost 34 miliona dinara je od vrhunske važnosti za naš grad. Ovom prilikom se zahvaljujem ministru Đerleku na izdvojenim sredstvima kojim će biti sufinansirana izgradnja prihvatiliša. Prva faza prihvatilišta je završena i ona je iznosila 12 miliona dinara, a lokaciju prihvatilišta je blizu deponije Golo brdo.”, kazao je gradonačelnik.

Realizaciju oba projekta sprovešće Regionalna razvojna agenicja Sandžaka.

indeksonline.rs