NOVI PAZAR – Roditeljstvo je specifično iskustvo, ispunjeno uživanjem, ali i odgovornošću i brigom. Verovatno se, kao roditelj, veoma često osećate nemoćno pred svojom decom, obuzme vas bes i ljutnja jer

„Kako da me dete sluša? „Kako da ostvarim dobru komunikaciju sa mojom decom?“„Na koji način da ga motivišem da uči?“ „Kako da ga naučim da poštuje dogovore?“ „Kako da ga navedem na odgovornost?“

Uvek je dobrodošla podrška roditeljima na putu pronalaženja odgovora na pitanja koja su relevantna za ponašanje i potrebe dece, u okruženju koje ih ne osuđuje već im pruža podršku.Ovim povodom profesorice Alma Mujagić i Sabina Šaćirović su organizovale tribinu čiji je predavač bila magistar kliničke psihologije Sabina Hajrović.

Prisustvovali su roditelji, nastavnici i uprava škole.

Sabina je istakla da su najveći izazovi savremenog roditeljstva digitalni svet, nomofobija, brz razvoj digitalizacije, samoregulacija, jezik, szo, trauma, otuđenost, nerazumevanje…

Posebno je istakla koliko utiče nezdrava kućna atmosfera (roditelji sa nerazrešenim ličnim problemima).

Nasilje može imati uticaj na dva aspekta: društveni i porodični (empatija i psihopatija).

U poslednjih par godina je zabeležen porast depresije i anksioznosti. Većina dece se uključuje u loše, neželjene aktivnosti jer ih roditelji nisu naučili pravilnim moralnim vrednostima. Zbog nedostatka moralnih principa, deca ne prave razliku između ispravnog i pogrešnog i sve češće usvajaju neprimerene obrazce ponašanja.

Sa porastom upotrebe tehnologije i mobilnih telefona, deca sate i sate provode gledajući u ekran, dok roditelji i ne prate sadržaj onoga što gledaju.

Kako vreme odmiče, deca sve ranije upadaju u virtualni svet, što može izazvati ozbiljne posledice po njihov razvoj. 

Prepuštanje dece da sami biraju sadržaje, da bez nadzora provode sate pred malim ekranima, smatra se zanemiravanjem deteta i tu nema opravdanja. Deci treba da su voljena, prepoznata, viđena i da imaju osjećaj da su vredni pažnje svojih roditelja. Potrebni su im pokret, igra, istraživanje, socijalni odnosi, a odgovornost da se sve izabalanisira kako bismo obezbedili optimalna razvoj je isključivo na odraslima.

Takođe upotreba marihuane i alkohola. Ukoliko dete u svom ranom uzrastu iskusi neki vid fizičkog, psihičkog, verbalnog ili seksualnog zlostavljanja, kao i drugi vid traume, kao što su svedočenje nasilju ili razvod roditelja, ono se nalazi u većem riziku od zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i, posledično, razvoja zavisnosti.

Problem koji se dodatno pojavio je seksualno zlostavljanje od strane članova porodice. Prevencija je rana edukacija, izegavanje ostavljanje dece nasamo i ljubljenje u usta.

Cilj predavanja je bio kako se izgrađuje pozitivan autoritet i kako se deca vaspitavaju bez prisile i straha.

Saveti roditeljima:

-Radom na sebi potrudite se da dete odrasta u zdravoj kućnoj atmosferi.

– Odgojimo sebe da bismo odgojili zdrave generacije.

– Budimo promena koju želimo da vidimo kod naše dece.

– Prekinimo nezdrave transgeneracijske obrasce vaspitanja.

 – Komunicirajte sa decom na način na koji želite da oni komuniciraju sa vama i okolinom.

– Savršeno roditeljstvo ne postoji, ali uvek možemo biti bliži savršenstvu.

– Dete se odgaja očima.

– Budite roditelj koji detetu govori zbog čega nešto treba da radi, a ne samo šta treba da radi.

– Budite roditelj koji se više fokusira na rešavanje problema nego na kaznu.

– Budite roditelj koji inspiriše i podržava, a ne roditelj koji upoređuje.

– Budite im prijatelj, ali postavite granice.

-Budite roditelj koji otkriva talente, ciljeve i snove svog deteta, a ne roditelj koji usmerava dete prema sopstvenim željama.

-Vodite računa o sebi: Biti dobar roditelj uključuje i brigu o sebi. Neka vam samopomoć bude prioritet.

– Vaša ljubav, podrška i prisutnost su najvredniji darovi koje možete pružiti svojoj djeci.

Zahvalnost u pripremanju i realizaciji tribine: profesorici Enisi Halilović kao moderatoru, za dizajn postera profesorici Edini Mavrić, dizajn flajera profesorici Severi Lukač, materijal za roditelje školskom psihologu Dženani Đulović, školskom pedagogu Belkisi Rašljanin, profesorici Emini Sadović, tehnička podrška Ismetu Islamović i Vanji Filipović, kao i pomoćniku direktora Almi Salković, direktoru Ivanu Veljkoviću i učenicima vršnjačkog tima.