Profesor Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić rekao je danas da je smanjenje budžetskog deficita za čak 70 odsto otvorilo prostor da dođe do povećanja plata u javnom sektoru.

Hanić je rekao da je najavljeno značajnije povećanje plata određenim važnim profesijama, u okviru novih mera, dobra odluka pošto postoji fiskalni prostor, to jest višak prihoda u odnosu na rashode. Dodaje da je iznenađen podatkom da je budžetski deficit manji oko 70 odsto i da je to otvorilo prostor za rast plata u javnom sektoru. Sa ekonomskog stanovišta, rast plata u javnom sektoru u celini, kao i rast penzija, veći je od rasta cena. Hanić je dodao da je ostvareno fiskalno pravilo da odnos mase zarade u javnom sektoru prema vrednosti BDP bude manji od 10 odsto.

– Fiskalni deficit je manji nego što je planiran. Budžetski prihodi su veći od planiranih za prvih pet meseci, dok su rashodi znatno manji od planiranih. Porez niza korekcija penzija u prethodnom periodu biće moguće da dođe do povećanja, a da se pritom ne ugrozi stabilnost javnih finansija države – objasnio je Hanić za Tanjug.

On je istakao da su penzije tokom 2022. godine bile u proseku 31.500 dinara i da je zaista sa socijalnog stanovišta opravdano da se penzije povećaju. Važan momenat je što to povećanja plata i penzija znači i povećanja efektivne platežno sposobne tražnje, rekao je Hanić i dodao da će povećenje plata i penzija biti veće od stope inflacije.

– Takođe, mera novog emitovanja turističkih vaučera će povećati promet u ugostiteljstvu, a ima i ekonomsku i socijalnu dimenziju. Povećaće se promet, a na osnovu rasta prometa povećavaće se i porez na promet, kao i plate zaposlenih, što stvara osnovu da se deo novca vrati u budžet – objasnio je Hanić.