KIJEV/MOSKVA – TRI OSOBE SU POGINULE, među njima dvoje dece, a povređeno je njih 14 u današnjem ruskom raketnom napadu na Kijev, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Kijevska vojna uprava je u saopštenju navela da je na udaru bila oblast Desnjanski na istočnoj periferiji prestonice, kao i Dnjeprovski okrug, bliže centru, a bio je to 18. napad na prestonicu Ukrajine od početka maja, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, saopštio je da je devetoro ljudi hospitalizovano zbog povreda koje su zadobili u napadu, a da su vatrogasne službe gasile požare izazvane
padanjem krhotina oborenih projektila u blizini mesta udara.

Kličko je na Telegramu naveo da je pogođena zgrada zdravstvene ustanove, a na fotografijama objavljenim na sajtu grada vidi se da su izbijeni prozori na klinici i obližnjim stambenim zgradama.

RUSKE SNAGE napale su noćas Kijev sa 10 raketa tipa “iskander”, iz Brjanske oblasti, a ukrajinska protivvazdušna odbrana je oborila svih 10, saopšilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

“Iz severnog pravca – Brjanske oblasti u Rusiji ispaljeno je 10 balističkih i krstarećih raketa tipa “iskander”. Svih 10 su uništile snage PVO Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine: sedam balističkih raketa “iskander-M” i tri krstareće rakete “iskander-K”, navedeno je u saopštenju koje prenosi Interfaks Ukrajina.

RUSKA VOJSKA odbila je tri napada ukrajinskih terorističkih grupa u Belgorodskoj oblasti u Rusiji, a vojna avijacija Zapadnog vojnog okruga izvela je 11 udara na neprijatelja, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane, preneo je TASS.

SVI NATO SAVEZNICI saglasni su da će Ukrajina postati članica Alijanse, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

“Svi saveznici su saglasni da Moskva nema veto na proširenje NATO-a. Napredujemo, saveznici su saglasni da će Ukrajina postati članica”, rekao je Stoltenberg novinarima uoči neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Oslu.

VRATA NATO-a OSTAJU OTVORENA za nove članice, ali se Alijansi ne može pridružiti država koja je usred rata, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova, Analena Berbok.

“Politika otvorenih vrata NATO-a ostaje na snazi, ali istovremeno je jasno da se ne može govoriti o prijemu novih članova (koje su) usred rata”, rekla je Berbok novinarima u Oslu, gde su se okupili ministri spoljnih poslova članica NATO-a, preneo je Rojters.

NATO treba da razmisli o tome kakve bezbednosne garancije može da pruži Ukrajini, izjavila je šefica francuske diplomatije, Katrin Kolona.

PREDSEDNIK UKRAJINE, VOLODIMIR ZELENSKI, izjavio je tokom današnje posete Moldaviji da je Ukrajina spremna da bude članica NATO-a i da Kijev čeka da Alijansa bude spremna da primi njegovu zemlju.

On je ponovio i želju Ukrajine da se pridruži EU, preneo je Rojters.

“Mi podržavamo Moldaviju i njene ljude koji se integrišu u EU. Podržali ste naš narod, naše izbeglice koje su izbegle tokom prvih dana rata i to nikada nećemo zaboraviti”, rekao je Zelenski u prisustvu predsednice Moldavije, Maje Sandu.

Samit Evropske političke zajednice, čiji je domaćin Moldavija, održava se oko 20 kilometara od granice sa Ukrajinom.

BELA KUĆA objavila je najnoviji u nizu paketa pomoći Ukrajini, koji uključuje sisteme protivvazdušne odbrane, municiju i drugu odbrambenu opremu u vrednosti do 300 miliona dolara.

Pentagon je saopštio da ovaj paket predstavlja 39. prenos opreme Ukrajini iz inventara ministarstva odbrane SAD, preneo je Rojters.

Navodi se da paket obuhvata baterije za PVO “patriot”, protivvazdušne sisteme “stinger”, tenkovsku municiju i drugu opremu.

SAD su do sada Kijevu isporučile vojnu pomoć u vrednosti od 38,3 milijarde dolara, navodi Rojters.

U taj iznos spada i više od 37,6 milijardi dolara koje su u raznim oblicima otišle Ukrajini od početka sukoba s Rusijom.

SAD ĆE PRODUŽITI SUSPENZIJU CARINA na čelik iz Ukrajine za još godinu dana, saopštilo je američko Ministarstvo trgovine.

Vašington je prvobitno suspendovao carine na ukrajinski čelik na godinu dana u maju prošle godine, nekoliko meseci nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, prenosi Rojters.

U saopštenju Ministarstva trgovine SAD se dodaje da je Ukrajina u 2021. godini izvezla u SAD robu u ukupnoj vrednosti od 1,78 milijardi evra.

Ukrajina je pre izbijanja sukoba bila 13-ti najveći svetski proizvođač čelika i izvozila je oko 80 odsto svoje proizvodnje.

Pre ruskog napada, gotovo 50 odsto ukupnog američkog uvoza iz Ukrajine bili su metali kao što su sirovo gvožđe i čelik.

EU odlučila je prošle sedmice da suspenduje ograničenja na uvoz iz Ukrajine za još godinu dana, podseća britanska agencija.

OSNIVAČ RUSKE PRIVATNE PARAVOJNE ORGANIZACIJE “VAGNER”, Jevgenij Prigožin, izjavio je da će se njegova grupa boriti u Ukrajini, ukoliko pripadnici “Vagnera” dobiju poseban deo fronta bez potrebe da zavise od, kako je naveo, “klovnova” koji vode delove ruskih oružanih snaga.

“Ukoliko je ceo lanac (komandovanja) 100 odsto propao i hoće
da nas vode samo klovnovi koji pretvaraju ljude u meso, onda nećemo
da učestvujemo u tome”, rekao je Prigožin.

Prigožin, koji danas proslavlja 62. rođendan u kampu za obuku, rekao je će “Vagner” konačno otići iz Bahmuta 5. juna nakon što preda taj grad na istoku Ukrajine ruskoj vojsci, preneo je Rojters.

Grupa “Vagner” je zauzela Bahmut krajem maja posle meseci žestokih borbi.

Prigožin je više puta upućivao uvrede ruskom vojnom vrhu, a posebno ministru odbrane, Sergeju Šojguu, i načelniku Generalštaba, Valeriju Gerasimovu, a ni Šojgu, niti Gerasimov nisu odgovorili na Prigožinove javne uvrede, podseća britanska agencija.

Prigožin, koji je prošle sedmice rekao da bi njegov nadimak trebalo da bude “Putinov mesar” umesto “Putinov kuvar”, rekao je u sredu da je zatražio od tužilaca da istraže da li su visoki ruski zvaničnici odbrane počinili bilo kakav zločin pre ili tokom rata u Ukrajini.

indeksonline.rs/Tanjug