PRIŠTINA – Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da su trojica uhapšenih kosovskih policajaca ”kidnapovana”, i da je Srbija 14. juna, kako kaže, izvršila ”agresiju”.

On se novinarima obratio na konferenciji za medije zajedno sa ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom i naveo da se Jetiš Jašari iz Kancelarije za vezu tzv. Kosova u Srbiji posetio trojicu policajaca koji se nalaze u pritvoru u centralnoj Srbiji.

”Priča policajaca je ista, kao i kako je došlo do otmice. Kažu da su bili za improvizovanim stolom za jelo, a 15 ljudi ih je opkolilo, napalo i kidnapovalo. Sva trojica pričaju istu priču na odvojeno pitanje našeg ambasadora. Time se otklanja dilema. Srbija je izvršila agresiju 14. juna”, rekao je Kurti i dodao da su policajci bili na službenoj dužnosti na jednoj od 15 ruta koje su zatvorene, kako je naveo, zbog šverca.

On je istakao da SAD i EU treba bezuslovno da osude ”otmicu policajaca”, te da je u pitanju odmazda zbog hapšenja vođe, kako je rekao, ”civilne odbrane”, Miluna Milenkovića.

Gervala je istakla da su uhapšeni policajci u pritvoru zbog ”posedovanja oružja bez dozvole”, i dodala da su oni naveli da nisu maltretirani, ali da im nije dato dovoljno hrane.

”Sada su smešteni u odvojenim prostorijama i nemaju pristup, ni televiziji, ni bilo čemu drugom. Policajac Šeme Mustafa je rekao da mu još uvek nedostaju osnovni lekovi koje redovno koristi za svoje zdravstveno stanje i to otežava njegovo stanje u zatvoru. Rečeno im je da će u petak moći da ih posete članovi porodice”, rekla je Gervala.

indeksonline.rs/Tanjug