Naslovna FEATURED Mecola: Neverovatan uspeh Hrvatske za 10 godina članstva u EU

Mecola: Neverovatan uspeh Hrvatske za 10 godina članstva u EU

ZAGREB – Hrvatska je za 10 godina članstva u EU ostvarila ”neverovatan uspeh”, izjavila je danas u Zagrebu predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola.

Govoreći na obeležavanju desetogodišnjice ulaska Hrvatske u Uniju 1. jula 2013. godine, Mecola je rekla da je taj uspeh krunisan ulaskom u šengenski prostor i evrozonu ove godine, prenosi Hina.

“To je deset godina neverovatnog uspeha jedne zemlje u samom srcu Europe”, rekla je malteška političarka na skupu u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci.

Premijer Andrej Plenković je na skupu poručio da je Hrvatska u potpunosti transformisana, ali da još puno toga treba uraditi.

”Ali imamo međunarodni ugled i naš se glas uvažava. Zaradili smo respekt, to je jako puno za deset godina”, rekao je Plenković.

Dodao je da zemlja nastavlja put na tri koloseka – zelena tranzicija, digitalna transformacija i demografska revitalizacija.

“Te tri teme osiguravaju konkurentnost na globalnom tržištu i mogućnost suočavanja s izazovima, a da kao društvo ostanemo na okupu”, istakao je hrvatski premijer.

Predsednik hrvatskog parlamenta Gordan Jandroković odbacio je kritike evroskeptika da Zagreb samo sledi politiku Brisela.

“Ne, mi aktivno učestvujemo u donošenju odluka i sopstvene interese usklađujemo s interesima ostalih članica”, rekao je predsednik Sabora.

Hrvatska, koja je u pregovorima izgubila nekoliko godina zbog graničnog spora sa Slovenijom i odnosa sa Haškim sudom, ”probleme sa susednim zemljama neće koristiti za blokiranje njihovog puta u EU”, istakli su, kako navodi Hina, najviši hrvatski zvaničnici.

“Blokade su nepravedne, stvaraju lošu atmosferu. Hrvatska želi da bilateralna pitanja reši inteligentno, a ne na način koji predstavlja prepreku pregovorima”, rekao je Plenković.

Jandroković je zaključio da je Hrvatskoj u interesu da se susedne države evropezuju, ”a ne da u svom okruženju ima nekoga ko zagovara poludemokratske ili nedemokratske modele”.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version