BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da cilj nije nikakva privatizacija EPS-a, već da se stvore uslovi za bolje poslovanje i upravljanje, a na taj način i bolji uslovi za radnike, veće plate i poštenije napredovanje.

Đedović je, gostujući u jutarnjem programu televizije Pink, rekla da je sigurna da su reforme ispravne, naglasivši da se ne plaši protesta niti kritika, već je zanima koji će rezultati biti ostvareni za pet ili deset godina.

Želim da uverim radnike da neće biti masovnog otpuštanja, naprotiv od reforme će oni imati koristi, ukazala je ministarka i dodala da, kao što je obećano predstavnicima radnika, plate zaposlenih u EPS-u biće povećane od juna za šest odsto.

Đedović je navela da je formiranje novog Nadzornog odbora EPS-a pri kraju i da će uskoro uslediti imenovanja.

Imaćemo renomirane vrhunske stručnjake iz zemlje i sveta, rekla je ministarka i dodala da su mnoge zemlje iz okruženja i Evrope uspele, uz otpore, da korporativizuju svoja javna preduzeća, pre više od 15, 20 i 30 godina, da uspostave profesionalni menadžement.

Ministarka je navela da su primeri Češka, Norveška i Francuska koje nisu otuđile svoja energetska preduzeća, a uspele su da stvore svetske gigante.

Prema njenim rečima, Srbija nema prepreke da naša energetska preduzeća postanu šampioni u ovom regionu, a to je naš cilj inaša strategija.

Ona je naglasila da je borba teška, jer ljudi ne vole promene i ponovila da ciljevi reformi u EPS-u nisu privatizacija, niti masovna otpuštanja već obezbeđivanje boljih uslova za sve zaposlene u lancu proizvodnje.

„Uznemiravaju me priče o privatizaciji. Da je država htela da proda Srbijagas, EPS ili Transnaftu, mogla je to da uradi više puta do sada“, rekla je Đedović.

Ministarka je podsetila da je rat u Ukrajini pokazao da je energetska sigurnost pitanje nacionalne bezbednosti i da moramo da vodimo računa da se oslanjamo sami na sebe.

„Naš zadatak je energetska nezavisnost po najnižoj ceni za naše građane i privredu i da se ne oslanjamo na uvoz već na sopstvenu proizvodnju, pa u tom smislu planiramo dalje aktivnosti. To nije ni malo jednostavno. Završavamo izgradnju termoelektrane Kostolac B3, ali moramo da gradimo i nove kapacitete za proizvodnju električne energije, pre svega iz OIE. Kad je gas u pitanju, gradimo novi interkonektor sa Bugarskom i u planu je sa Severnom Makedonijom. Za naftu smo se do sada oslanjali samo na JANAF što nije idealno u geopolitičkim okolnostima. Zato razmišljamo strateški i dugoročno ulazimo u izgradnju novog naftovoda sa Mađarskom“, rekla je Đedović.

Indeksonline