MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je danas sastanak sa ratnim dopisnicima, na kojem se razgovaralo o situaciji u zoni specijalnih vojnih operacija u Ukrajini.

“Zahvaljujem novinarima, pre svega ratnim dopisnicima, koji rizikuju svoje živote na prvim linijama fronta da bi celom svetu saopštili istinu”, rekao je Putin na početku svog obraćanja u Saveznoj skupštini u centru Moskve, prenosi RIA Novosti.

Ruski predsednik je potvrdio da ukrajinska kontraofanziva velikih razmera traje od 4. juna, kao i da Kijev koristi vojne potencijale iz rezervi posebno pripremljenih za izvođenje napada u četiri pravca.

“Neprijatelj nije bio uspešan ni u jednom sektoru. Imaju velike gubitke”, rekao je Putin i predočio da se zvanična Moskva postepeno i metodično bavi demilitarizacijom Ukrajine.

On je rekao da se Rusija iskreno trudila da postigne dogovor, ali, kako je rekao, bilo je teško da se postigne dogovor kako da se poveže jugoistok Ukrajine sa celom zemljom.

“Iskreno smo težili tome. Ciljevi Rusije se menjaju u skladu sa trenutnom situacijom, ali generalno, naravno, nećemo ništa menjati jer je reč o ciljevima fundamentalne prirode”, rekao je ruski predsednik.

Putin je podsetio da je bivši predsednik Ukrajine Viktor Juščenko postao lider zemlje nakon državnog udara jer je praktično izabran u trećem krugu glasanja.

“Kako je Juščenko došao na vlast u Ukrajini? Da li je njegov dolazak na vlast bio rezultat legitimnih radnji? Znamo da su smislili treći krug glasanja”, podsetio je Putin na sastanku sa ratnim dopisnicima i objasnio da treći krug nije predviđen ustavom, a da je Juščenko postao predsednik posle državnog udara koji se odigrao “na relativno miran način”.

indeksonline.rs/Tanjug