BEOGRAD – U Specijalnom sudu u Beogradu danas je prikazivanjem pisanih dokaza nastavljeno ponovljeno suđenje Darku Šariću i njegovim saradnicima, koji se terete za pranje novca, za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

Predstavljeni su pisani dokazi koji su izvedeni u prethodnom postupku, a među kojima se i nalazi dokumentacija iz nekoliko banaka, kao što su Metals, NLB, Volks i Hipo Alpe Adrija, a samo za jednu od njih bilo je 4.636 stranica dokumentacije.

Takođe, pregledan je zapisnik sa uviđaja iz jedne banke u kojoj je Radovan Štrbac imao sef, kao i izveštaj o pretresu-pregledu računara okrivljenog Predraga Milosavljevića.

Prikazan je i izveštaj Ministarstva finansija Sektora poreske policije, nekoliko naloga za uplatu a svaka uplata je bila više od milion dinara.

Nakon izvedenih dokaza javio se advokat optuženog Štrpca i istakao da se transakcijama koje su prikazane ne prevazilazi normalno trošenje, što se, kako je kazao, vidi po računima iz prodavnica, kupovine patika i ostalih stvari, zbog čega je istakao da nema razloga da se posumnja da to nije njegovo lično ulaganje prikazano na transakcijama.

Nebojša Jestrović je danas pedložio sudu da pozove za svedoka Nebojšu Joksovića, koji je inače svedok-saradnik u postupku, jer je kako tvrdi, akcije koju su danas prikazane kupovao od Mirka Kneževića, koji je, prema njegovim navodima, kasnije pozajmio pare od tih akcija Joksoviću.

Štrbac je rekao da je, kada su je u pitanju “Jedinstvo”, a kasnije “Mladi borac”, zastupao samo radnike tog privrednog društva.

Sledeće suđenje zakazano je za 29. jun.

Pored Šarića u ovom postupku sudi se i Nebojši Jestroviću, nekadašnjem Šarićevom advokatu Radovanu Štrpcu, Predragu Milosavljeviću, Zoranu Ćopiću, Marinku Vučetiću, Bojanu Stanojkoviću, Bobanu Stoiljkoviću, Argušu Erdinću, Marku Daboviću, Goranu Bogdanoviću i Stevici Kostiću.

Sud je na nekom od prethodnih suđenja doneo rešenje da se Bojan Stanojkoviću sudi u odsustvu.

Za Stanojkovićem je raspisana poternica 19. aprila prošle godine , pet dana nakon što je Šarić ponovo uhapšen zbog sumnje da je organizovao drugu kriminalnu grupu.

Stanojković je obuhvaćen i novom optužnicom koju je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo protiv Darka Šarića i još 14 pripadnika njegove nove organizovane kriminalne grupe, kojom se terete za oružje, izazivanje opšte opasnosti, zloupotrebu službenog položaja i planiranje teškog ubistva svedoka saradnika Nebojše Joksovića.

Pripremno ročište po toj optužnici još nije održano, nekoliko puta je odlagano.

Šariću i ostalima u postupku za pranje novca suđenje se ponavlja po nalogu Apelacionog suda u Beogradu koji je 4. avgustaprošle godine ukinuo prvostepenu presudu kojom je Šarić bio osuđen na devet godina zatvora.

Pored Šarića presuda je ukinuta i ostalim osuđenima u ovom postupku, dok je sud potvrdio deo presude u oslobađajućem delu u odnosu na Dubravku Štrbac i Nemanju Krstajića.

indeksonline.rs/Tanjug