BEČ – Predsedavajući OEBS-a Bujar Osmani objavio je danas predlog plana u devet tačaka za deeskalaciju i normalizaciju situacije na severu Kosova i Metohije u kojem se, između ostalog, traži da gradonačelnici na severu KiM podnesu ostavke na leto 2023. godine i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora ove godine.

Pored toga, zahteva se povlačenje pripadnika specijalne kosovske policije i istovremeno smanjenje borbene gotovosti Vojske Srbije.

U predlogu OEBS-a, koji je Osmani objavio na Tviteru, navodi se da tzv. Kosovo i Srbija treba ponovo da potvrde privrženost osnovnom sporazumu i Ohridskom protokolu, kao i da regularna policija, uz pomoć KFOR-a i EULEKS-a treba da brine o bezbednosti na terenu.

U jednoj od tačaka se traži otkazivanje protesta i vraćanje opštinskih funkcija, čime bi se, kako je naveo Osmani, nastavio normalan život, a službenicima bi bio omogućen pristup opštinskim zgradama.

U sedmoj tački se navodi da OEBS podržava izborni proces, kao i jačanje poverenja među zajednicima, a u osmoj da u proces pomirenja treba uključiti mlade.

U poslednoj, devetoj tački, ističe se da OEBS podržava dobronamernu primenu dogovorenih odredbi i nastavak smislenog dijaloga.

indeksonline.rs/Tanjug