VAŠINGTON – Policija Vašingtona danas je posle više sati uspela da uhvati medveda u kvartu Brukland, severoistočnoj periferiji grada, 5,5 kilometara od Bele kuće.

Dok je trajala potraga, putevi u obližnjim oblastima su blokirani, a stanovnici su zamoljeni da ne izlaze, saopštila je policija na Tviteru.

Takođe je objavljena fotografija životinje koja vreba na drvetu u dvorištu u ulici Frenklin, a obližnji stanovnici saglasili su se da medveda nazovu Frenklin.

Medved je primećen kako šeta po naselju, a zatim se popeo na drvo.

Oko 10 sati ujutro spustio se sa drveta i pobegao iz vidokruga.

Policija je zamolila građane da uđu u svoje kuće, a nekoliko minuta kasnije Frenklin se popeo na drugo drvo, da bi petnaestak minuta kasnije bio uspešno umiren od strane Društva za spasavanje životinja (Humane Rescue Alliance) u dvorištu kuće.

„Vatrogasne jedinice su podržale partnere iz policije i spasilačkih agencija kako bi pomogle da se bezbedno uhvati medved u kvartu Brukland“, saopštila je ta služba na Tviteru.

Pejdž Pirson, portparolka Odeljenja za divlje životinje Virdžinije, rekla je danas da je medved primećen u Bruklendu „verovatno tražio hranu ili svoju mamu“.

„Pretpostavljam da se samo zbunio, a kada su svi počeli da se pojavljuju, verovatno se uplašio i potrčao na drvo”, navela je ona, prenosi Vašington post.

Iako ljudi više viđaju medvede tokom leta i imaju tendenciju da ih prijave zvaničnicima za divlje životinje, ona je navela da nema porasta populacije medveda u toj oblasti.

Pojava medveda u stambenim naseljima prestoničkog regiona je u poslednje vreme sve učestalija. Izveštaje o crnim medvedima u dvorištima redovno objavljuju stanovnici Merilenda u oblasti Vašingtona, a slični incidenti zabeleženi su i u susednoj Virdžiniji.

Populacija crnog medveda na delovima istočne obale smatrana je ugroženom pre nekoliko
decenija, ali se od tada ponovo vratila, a posebno je gusta u ruralnijim delovima Merilenda i Virdžinije, navodi američki list.

Medvedi se poveremeno mogu videti u predgrađima, posebno u letnjim mesecima kada mladunci traže sopstvenu teritoriju ili izlaze iz svojih jazbina i traže hranu.

Poznato je da mladi medvedi idu i do 160 kilometara u potrazi za novim staništem. Odrasli mužjaci takođe više lutaju u potrazi za partnerom tokom sezone parenja koja traje do kraja jula.

U poslednje dve godine, medvedi su primećeni u predgrađima, uključujući okruge Hauard,
Kerol, Montgomeri, Frederik i Baltimor.

U 2016. godini, ženu je povredio crni medved težak oko 90 kilograma na prilazu njene kuće u blizini Frederika zbog čega je imala skoro 80 ​​šavova.

indeksonline.rs/Tanjug