Sportsko edukativni projekat AKTIVNIJA SRBIJA u sedmoj sezoni prvi put dolazi u Novi Pazar.

Pod pokroviteljstvom Grada Novog Pazara, Ustanove za sport i Sportskog Saveza Novog Pazara u utorak 20. juna u 18:00 časova održaće se javni trening na Trgu Srđana Aleksića. Projekat već sedmu godinu za  redom okuplja građane ( cele porodice) na zajedničkom treningu, dok se mališani takmiče u igrama bez granica, odlasli imaju mogućnost sa stručnjacima u oblasti sporta vežbaju, razmene iskustva, pokrenu se I budu aktivni, što je primarni cilj projekta.

Sve je veća  potreba da se podigne svest o uticaju redovne fizičke aktivnosti na kvalitetan I zdrav život. Poznato nam je da na zdravlje utiče veliki broj različitih faktora: fizičkih, emocionalnih, unutrašnjih i spoljašnjih. Na neke faktore, nažalost, ne možemo da utičemo ma koliko god se trudili (kao što su genetika ili trenutna starost), ali postoje faktori koji su u značajnoj meri pod našom kontrolom. Tu, pre svega, akcenat stavljamo na 3 stavke koje su vodeći uzroci hroničnih bolesti u današnjem svetu: nepravilna ishrana, nezdravi životni stil (u koje spada preterano konzumiranje alkohola, neredovan san, konzumiranje cigareta) i fizička neaktivnost

Projekat Aktivnija Srbija upravo se bavi ovom problematikom, u kojoj se prvenstveno stavlja akcenat na nedovoljnu svest građana Srbije o uzrocima koji dovode do hroničnih oboljenja, a koji su povezani sa životnim stilom.

Sportsko-edukativni projekat „Aktivnija Srbija“ sa podrškom Ministarstva sporta, Ministarstva zaštite životne sredine i Sportskog Saveza Srbije, ima za cilj promovisanje kulture zdravlja, edukaciju građana Srbije, podsticanje na aktivnost i razmenu iskustava, podižući svest o važnosti zdravog i aktivnog života, a nastojeći, istovremeno menjati negativne trendove koji nas čine sve nezdravijom i gojaznijom nacijom. To su prepoznale sve generacije i priključile se ovoj akciji.