ANKARA – Svečanoj inauguraciji turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana danas prisustvuje 21 šef države i 13 premijera, kao i drugi zvaničnici iz sveta.

Sjedinjene Američke Države na inauguraciji predstavlja ambasador u Ankari Džef Flejk, koji je tokom predizborne kampanje u Turskoj, posetio predsedničkog kandidata opozicije Kemala Kiličdaroglua.

Kako je preneo turski sajt Haberler, Erdogan je tim povodom poručio Flejku: “Razmislite malo. Vi ste ambasador. Vaš sagovornik ovde je predsednik. Znaćete svoje mesto”.

Erdogan danas polaže zakletvu kao šef države nakon pobede u drugom krugu izbora prošlog vikenda i kasnije tokom dana će imenovati vladu, preneo je Rojters.

Erdogan (69), turski lider sa najdužim stažom od 20 godina, osvojio je 52,2 odsto glasova u drugom krugu glasanja 28. maja.

Novi turski parlament sastao se u petak, a Erdogan će zvanično započeti svoj novi petogodišnji mandat polaganjem zakletve u 15:00 sati po lokalnom vremenu (14:00 po srednjeoevropskom).

Nakon toga sledi ceremonija u predsedničkoj palati kojoj će prisustvovati visoki zvaničnici iz 78 zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kao i premijere Mađarske i Jermenije, Viktora Orbana i Nikola Pašinjana, objavila je državna agencija Anadolija.

Erdogan je postao premijer 2003. godine nakon što je njegova Stranka pravde i razvoja (AK) pobedila na izborima krajem 2002. godine, posle najveće ekonomske krize u Turskoj od 1970-ih.

On je 2014. postao je prvi predsednik Turske izabran direktnim glasanjem, i ponovo je izabran 2018. nakon što je obezbedio nova izvršna predsednička ovlašćenja na referendumu 2017.

indeksonline.rs/Tanjug