NIKOZIJA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da svaki dogovor kojim se rešava gotovo pola veka etničke podele Kipra mora biti zasnovan na priznavanju otcepljene države kiparskih Turaka u severnoj trećini tog ostrva.

Izjave Erdogana o severu Kipra, nakon ponovnog izbora za predsednika prošlog meseca, nisu nove i sugerišu da politika Ankare prema Kipru ostaje nepokolebljiva, uprkos međunarodnoj osudi predloga sporazuma dve suverene države, što je u suprotnosti sa rezolucijama UN, koje pozivaju na jedinstven federalni Kipar, preneo je AP.

“Niko ne može da podnese gubitak još 50 godina, a jedini način za povratak za pregovarački sto je priznavanje Turske republike Severni Kipar”, rekao je Erdogan tokom zajedničke konferencije za novinare sa liderom kiparskih Turaka Ersinom Tatarom.

Ovo pored ostalog urušava nade koje gaji međunarodno priznata kiparska vlada o brzom povratku u pregovore, iako je portparol predsednika Nikosa Anastasijadesa danas rekao da će “Erdoganu biti suđeno na osnovu njegovih dela, a ne njegovih reči”.

Kipar je podeljen 1974. godine kada je Turska izvršila invaziju nakon državnog udara pristalica unije sa Grčkom.

Kiparski Turci proglasili su nezavisnost skoro deceniju kasnije, ali to je priznala samo Turska, koja na severu ima više od 35.000 vojnika i mnogo naoružanja.

Mirovni pregovori pod vodstvom UN-a nisu rešili spor, a najnovija runda u julu 2017. prekinuta je zbog insistiranja Turske na održavanju prava na vojnu intervenciju i stalnog prisustva trupa prema bilo kom novom aranžmanu.

Još jedan kamen spoticanja bilo je odbijanje kiparskih Grka da prihvate zahtev kiparskih Turaka za pravo veta na sve odluke vlade na saveznom nivou.