BEOGRAD – U Višem sudu u Beogradu za sredu zakazano je izricanje presude Nikoli Dinčiću (36) povodom optužbe da je 17. decembra 2020. godine u Grockoj na nasmrt pretukao i zapalio M.Č.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je prošle sedmice u završnoj reči predložilo sudu da Dinčića oglasi krivim teško ubistvo i osudi na kaznu doživotnog zatvora.

Odbrana je sa druge strane tražila oslobađajuću presudu tvrdeći da optužba nije dokazana.

Postupajući tužilac je u završnim rečima naveo da je nesumnjivo svim izvedenim dokazima utvrđeno da je nakon što su oštećeni i optuženi zajedno pili alkohol, između njih došlo do verbalnog, a zatim i fizičkog sukoba.

Zatim je Dinčić je, kako je istakao tužilac, polomljenom nogarom od stola pretukao M.Č, davio ga, zadavši mu na taj način višestruke povrede glave, vrata, trupa, ruku i nogu, a potom ga zapalio, što je ubrzalo nastanak nasilnog smrtnog ishoda.

Tužilac je dodao da je nesporno utvrđeno da je oštećeni tada zadobio namanje 30 udaraca samo u glavu nogarom od stola, kao i povrede ruku, trupa, prelom leve lopatice i rebara, zbog čega je došlo do rascepa jednog plućnog krila, kao i druge mnogobrojne povrede.

Tužilaštvo smatra da u konkretnom slučaju na strani optuženog ne postoje olakšavajuće okolnosti, dok kao otežavajuće okolnosti navode višestruka osuđivanost, kao i da je optuženi živeo u porodičnoj kući oštećenog potpuno besplatno.

Materijalni dokazi, kakao je kazao tuzilac, nesumnjivo ukazuju da se Dinčić “iživljavao” nad ostećenim.

Optuženi je delimično priznao izvršenje krivičnog dela, detaljno je objasnio šta je prethodilo sukobu, dok je tvrdio da je njega oštećeni udario dva puta, u čelo i u nos, navodeći da se kasnije samo branio od oštećenog.

Optužnicom Dinčić se tereti da je u stanju uračunljivosti, svestan svog dela i njegove zabranjenosti, u stanju povišene emotivne napretosti i jednostavne alkoholne opijenosti srednjeg stepena, na svirep način ubio M.Č.