BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Srbija trudi da preuzme najbolje tekovine EU, kao i da na miran i civilizovan način želi da rešava probleme sa svojim građanima.

Vučić je to rekao na konferenciji za novinare sa predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar u Palati Srbija, a na pitanje slovenačkog novinara o protestima u Beogradu i skupštinskoj raspravi, dodajući i da mu je “drago” što je novinar naročito zainteresovan kada su u pitanju unutrašnje prilike u Srbiji.

“Mi to ne radimo kada ste vi u pitanju. Smatramo da je pitanje takvih unutrašnjih stvari za vas i vaše javno mnjenje, a ne da to radite nekom drugom. Ali valjda to tako dođe u savremenom svetu, sve što sebi oprostite, drugom ne oprostite i sve što drugome ne dozvoljavate, sebi dozvoljavate”, primetio je Vučić.

Dodao je da upravo zbog takvih pitanja EU nema popularnost kao što bi želeli u Srbiji.

“Ponekad od tako mnogo dobre volje, ljudi se osete uniženima jer vide da bi da se mešate u stvari u koje u svojoj zemlji ne biste dozvolili nikome da se meša”, rekao je Vučić.

Na pitanje o protestima u Srbiji, Vučić je rekao da neće da kritikuje svoje političke protivnike pred stranim medijima, jer, kako je rekao, i u tome je razlika, između ostalog, između demonstranata i vladajuće stranke.

“Protesti kao protesti, ja te proteste imam već 10,11 godina. Godina i tri meseca su mi trajali oni protesti “1 od 5 miliona”. Svaki dan sam ih imao, a sada su vikend protesti”, rekao je Vučić.

Istakao je da su protesti, sa izuzetkom, kako je rekao, poziva na njegovo vešanje i ubistvo, mirni i da je to važno.

“Za razliku od onih kod vas u EU ustaljene prakse da ubijete Boga u demonstrantima od Pariza do Berlina, kod nas se to ne dešava. Kod nas mirno šetaju. Dođu, skupe se prošetaju, vrate se, opet dođu, skupe se, vrate se i sve u redu”, istakao je Vučić.

Kako je rekao, Srbija se trudi da preuzme najbolje evropske tekovine, jedino što još nije preuzela je, kako je rekao, da ubije Boga u demonstrantima.

“Mi to ne umemo da radimo i nećemo da radimo, izbegavaćemo da radimo do poslednjeg trenutka. Još ćemo morati da radimo na evropskim reformama, očigledno da po pitanju prebijanja demonstranata smo daleko od vaših standarda u EU i po tom pitanju se nadam da nećemo napredovati tom brzinom, kao što se od nas očekuje i verujem da će ostaviti mogućnost da na miran i civilizovan način rešavamo probleme sa našim građanima”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, i 2020. kada su demonstranti protestovali zbog korone, pustili su ih da upadnu i u skupštinu, da bi tek tada intervenisali i ponašali se kao država.

“Pustili smo ih i da upadnu u RTS i tek tada smo intervenisali. Nismo intervenisali kada su se približavali i bacali kamenje na policiju i sve drugo”, rekao je Vučić.

Što se tiče skupštinkse rasprave o smeni ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, za koju je, kako je primetio Vučić, slovenački novinar iznenađujuće zainteresovan, Vučić je odgovorio da je vladajuća većina obezbedila većinu da bi rasprava mogla da se održi.

“Kada veće tražite raspravu o nekome, onda dovedite tri červrtine tih koji su raspravu tražili, a ne da se ponašate neodgovorno, pa ni to ne uradite. Pošto smo shvatili da od njih nema ništa, da ne mogu da skupe ni te poslanike koji su tražili raspravu, mi smo skupili i doveli ljude i kreće rasprava u Skupštini”, rekao je Vučić.