BEOGRAD – Zavisnost od interneta može da se uporedi sa zavisnošću od narkotika ili alkohola jer se aktiviraju isti centri u mozgu, ocenila je danas psihoterapeut i psiholog Ana Vlajković i dodala da se ta vrsta zavisnosti ne definiše samo provedenim vremenom na internetu već biranjem sadržaja.

“Nije problem ako čovek posle napornog dana dođe i popije čašu vina, ili dete odigra nekoliko nivoa jedne igrice, i onda nastavi sa svojim aktivnostima. Problem je u tome kada kod odraslih to preraste u jednu flašu, a kod dece to preraste u višesatno igranje i nemogućnost da se prekine sa tom aktivnošću”, rekla je Vlajković za K1.

Prema njenim rečima, teško je napraviti pravu meru u korišćenju interneta i pametnih uređaja, ali da ono što roditelji mogu da urade jeste da podese društvene mreže da ih podsete ukoliko je provedeno više od sat vremena u korišćenju, na primer, Tik-Tok aplikacije i da prate promene u ponašanju deteta ukoliko mu se oduzme vreme na internetu.

“Roditelji će prvo primetiti promenu u ponašanju, a neće znati zbog čega. I onda treba razgovarati sa detetom, koje će prvo negirati, a zatim minimizirati to rečima ‘To svi rade’. Najvažnije je pratiti i razgovarati sa detom. I kad mu damo taj prvi telefon, ili ako koristi naš, treba da pratimo koje sadržaje prati na tom telefonu. Granice koje se postavljaju moraju biti jasne, ali ne one policijske”, izjavila je Vlajković.

IT stručnjak Vojislav Rodić rekao je da je pitanje da li su kladionice dovoljno udaljene od škole, koliko zakon pripisuje i da li se iko bavio time koliko će da bude udaljena kladionica koju nosite sa sobom, u džepu, rancu sa knjigama i stalno je pored vas (mobilni telefon).

“Bitno je pitanje veza između zavisnosti od kockanja zavisnosti od intreneta, kako se kaže. Mada bih ja uvek rekao zavisnost od korišćenja pametnih telefona. Recimo jedan deka mi se požalio da se njegova unuka igra u “Robloksu”, jednom od virtuelnih svetova, gde ona ima svog avatara i igra se sa krpicama, lutkicama, tašnicama… A onda dođe kod deke i pita ‘A je l’ mogu da dobijem malo tvoj telefon da se igram?’. Taj deka je mislio da ona traži zato što je brži njegov telefon, dok mu nije stigao račun za telefon narednog meseca, za tašnicu, ešarpu, rolkicu, sve što je bilo potrebno za njenog avatara. Postoji znači situacija gde će oni koji igraju, umesto da provedu određen broj sati igrajući i sakupljajući sve što treba, oni kupe to”, rekao je Rodić.

Dodao je da mladi provode sve više vremena na pametnim uređajima.

“Setimo se Tik Toka u Americi, 110 miliona korisnika, od kojih su 80 odsto mlađi koji dnevno provode šest do osam sati koristeći Tik Tok”, rekao je Rodić.

indeksonline.rs/Tanjug