KIJEV – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je, u razgovoru sa papskim izaslanikom Mateom Zupijem, pozvao Vatikan da doprinese implementaciji ukrajinskog mirovnog plana.

Zelenski je, u objavi na svom Telegram kanalu, naveo da je u razgovoru bilo reči o situaciji u Ukrajini i humanitarnoj saradnji “u okviru ukrajinske formula mira” i ocenio da samo ujedinjeni napori, diplomatska izolacija i pritisak na Rusiju mogu da “utiču na agresora” i donesu pravedan mir Ukrajini, prenosi Rojters.

“Pozivam Svetu Stolicu da doprinese implementaciji ukrajinskog mirovnog plana. Ukrajina pozdravlja spremnost drugih država i partnera da pronađu put do mira, ali pošto je rat na našoj teritoriji, algoritam za postizanje mira može biti samo ukrajinski”, poručio je on, prenosi Rojters.

Italijanski kardinal Zupi, koga je papa Franja poslao u
mirovnu misiju da pokuša da pomogne okončanju rata u Ukrajini,
stigao je u Kijev u ponedeljak.

Vatikan je prethodno saopštio da je cilj njegovog putovanja da sasluša stavove Kijeva o načinima “da se postigne pravedni mir” i da
podrži humanitarne napore koji mogu pomoći u ublažavanju tenzija.

Zelenski se u maju sastao sa papom u Vatikanu.

Formula Zelenskog za mir u Ukrajini podrazumeva obnavljanje teritorijalnog integriteta te zemlje, povlačenje ruskih trupa i prestanak
neprijateljstva, kao i obnavljanje državnih granica Ukrajine.

indeksonline.rs/Tanjug