KIJEV – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da je danas telefonom razgovarao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o trenutnoj situaciji u Hersonskoj oblasti i humanitarnim posledicama “ruskog terorističkog akta”, kako je nazvao uništavanje brane HE Kahovka.

“Govorili smo o trenutnoj situaciji u Hersonskoj oblasti, ekološkim i humanitarnim posledicama ruskog terorističkog akta i ukazali na hitne potrebe Ukrajine da eliminiše posledice katastrofe. Razgovarali smo o mogućnosti korišćenja međunarodnih mehanizama za istraživanje uzroka eksplozije”, napisao je Zelenski na Tviteru.

On je dodao da je sa Makronom razgovarao i o sporazumu sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA) o povećanju kontrole nad nuklearnom elektranom Zaporožje.

Zelenski je rekao da je dogovoren nastavak saradnje u oblasti odbrane, kao i da je sa francuskim predsednikom razgovarao o formatima bezbednosnih garancija za Ukrajinu, očekivanjima od samita NATO-a u Viljnusu i pripremama za Globalni samit mira.

Ukrajinski lider je prethodno objavio da je sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom telefonom razgovarao o humanitarnim i ekološkim posledicama, kako je rekao, ruskog terorističkog akta u hidroelektrani Kahovka, uključujući rizike za nuklearnu elektranu Zaporožje.

“Predao spisak hitnih potreba Ukrajine za otklanjanje katastrofe. Glas Turske je važan kada je reč o povlačenju okupacionih trupa sa ukrajinske teritorije. Takođe je važno kada je u pitanju povratak naših ilegalno zatočenih građana, posebno krimskih Tatara”, naveo je Zelenski na Tviteru. On je takođe ukazao i na značaj nastavka i širenja crnomorske inicijative za žito.