PODGORICA – Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović zvanično će danas tražiti da se američki Federalni istražni biro (FBI) uključi u istragu ubistva glavnog i odgovornog urednika Dana Duška Jovanovića pre 19 godina u Podgorici, potvrđeno je podgoričkim Vijestima u kabinetu premijera.

Abazović će pomoć FBI-a tražiti preko američkog šefa diplomatije Entonija Blinkena, kojem će danas poslati pismo preko ambasade SAD u Podgorici.

U pismu, u koje su Vijesti imale uvid, Abazović jee napisao da su svesni da se Crna Gora i crnogorsko društvo, pored aktuelnih izazova, mora suočiti s prošlošću:

“Odnosno, dužni smo da damo odgovore na ozbiljne i mračne događaje iz prošlih vremena” i da je ovdašnjoj vlasti u tome nemerljivo potrebna pomoć S-a.

Abazović je napisao da najtamniju senku na vladavinu prava u Crnoj Gori baca nerasvetljeno ubistvo vlasnika i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dan Duška Jovanovića, izvršeno 27. maja 2004. godine.

Blinkenu je napisao i da je rasvetljavanje tog, za Crnu Goru nezapamćenog zločina, prioritet crnogorske Vlade, i da je na njihovu inicijativu taj zločin ponovo u fokusu domaćih istražnih organa.

Objasnio je i da rad na tom slučaju najviše usložnjava protok vremena, imajući u vidu koliko godina je prošlo od ubistva za koje je, do sada, osuđen samo jedan okrivljeni, i to za saučesništvo…

“Smatramo da bi najveći doprinos u rasvetljavanju ubistva Duška Jovanovića pružili eksperti Federalnog istražnog biroa SAD, te koristim priliku da Vas pozovem da razmotrite mogućnost uspostavljanja saradnje između crnogorskih istražnih organa i FBI…”, piše, između ostalog, u pismu Abazovića Blinkenu.

Jovanović je ubijen pre 19 godina, a tužilaštvo i policija nisu utvrdili ko je i zbog čega pucao u urednika Dana.

Za učešće u ubistvu osuđen je jedino Podgoričanin Damir Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu 2017. potvrdio presudu za saučesništvo i osudio ga na 19 godina zatvora.

Glavni i odgovorni urednik Dana i nekadašnji poslanik ubijen je hicima iz automatskog oružja kada je izašao iz redakcije tog dnevnog lista.

Tanjug