PODGORICA – Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je na današnjoj sednici vlade da se pokazalo da je turizam glavna privredna grana i da potpuno pokriva troškove države, što, kako je rekao, ranije nije bio slučaj, bar ne u ovom obimu.

Abazović je na tematskoj sednici Vlade na Biogradskoj gori najavio skoro otvaranje žičare Kotor – Lovćen, ne želeći, kako je rekao, da licitira sa tačnim datumom stavljanja u funkciju ovog najznačajnijeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori, od izuzetne važnosti za razvoj turizma.

Ocenio je da je žičara jedan od najboljih projekata kada je reč o promociji Crne Gore i, kako je naveo, “kruna” aktuelna vlade s obzirom na to da se o tome pričalo 30 proteklih godina, a da je kamen-temeljac postavljen 13. jula prošle godine.

Abazović je ocenio da izvršna vlast čini sve da građanima i turistima pokaže da nastoji da brendira Crnu Goru kao “zelenu destinaciju”.
“Čuvamo svoje nacionalne parkove, promovišemo sever i na neki način se više integrišemo kada su u pitanju aktivnosti vlade i svih njenih agencija i uprava u cilju promovisanja drugih mesta”, rekao je Abazović.

Istakao je da je ova turistička sezona do sada pokazala da je bolja od 2019. po broju noćenja i značajno bolja po ostvarenom prihodu.

Ocenio je da sve u Crnoj Gori, uprkos, kako je kazao, pritiscima na putnu infrastrukturu i elektrodistributivnu mrežu, sve funkcioniše besprekorno, kao i na graničnim prelazima, gde su zadržavanja minimalna ili ih gotovo i nema.

Istakao je da su ukupni efekti turističke privrede zaključno sa današnjim danom iznad onih optimističkih očekivanja na početku sezone, kao i očekivanja da će avgust tradicionalno biti najbolji mesec turističke sezone.

“U ovom trenutku efekti turizma su 20 odsto bolji nego u istom periodu prošle godine”, rekao je Abazović.

Tanjug