BEOGRAD – Poštovanje standarda zdravlja i dobrobiti životinja od suštinskog je značaja za obezbeđivanje bezbedne trgovine, javnog zdravlja i ekonomskog rasta unutar i van granica jedne zemlje, poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na saaztanu sa regionalnim predstavnikom za Evropu Svetske zdravstvene organizacije za zaštitu životinja Budimirom Plavšićem.

Sagovornici su razmatrali mogućnosti saradnje Ministarstva spoljnih poslova i Svetske zdravstvene organizacije za zaštitu životinja, kao i teme iz nadležnosti ove organizacije, između ostalog pitanja dobrobiti životinja, bezbednosti hrane i kontrole zaraznih bolesti, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar Dačić je naveo da Ministarstvo daje punu podršku radu te organizacije, kao i usaglašavanju naših standarda sa međunarodnim standardima u oblasti kontrole zaraznih bolesti.

“Poštovanje standarda zdravlja i dobrobiti životinja od suštinskog značaja za obezbeđivanje bezbedne trgovine, javnog zdravlja i ekonomskog rasta unutar i van granica jedne zemlje”, istakao je Dačić.

Regionalni predstavnik za Evropu Svetske zdravstvene organizacije za zaštitu životinja Budimir Plavšić, rekao je da Organizacija prepoznaje značaj Srbije kao jedne od ključnih zemalja u regionu za saradnju radi unapređenja zdravlja životinja i standandarda za kontrolu zaraznih bolesti, uzimajući u obzir da je zdravlje životinja u osnovi povezano sa našim zdravljem.

“Organizacija radi na stvaranju značajne mreže ljudi, solidne baze znanja i skupa resursa i informacija kojima se može lako pristupiti i deliti u cilju suočavanja sa specifičnim izazovima zdravlja životinja, kao i prevencijom i kontrolom bolesti životinja”, istakao je Plavšić.

Tanjug