SJENICA – Ministar bez portfelјa zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u odnosima sa dijasporom Đorđe Milićević večeras je u Sjenici svečano otvorio Eko kamp “Pešter u srcu”, kroz koji će proći mladi Srbi i Bošnjaci iz dijaspore i regiona.

Milićević je istakao da je to jedan od ukupno 22 kampa koje uz finansijsku podršku Vlade i Ministarstva organizuju lokalne samouprave širom Srbije i kroz koje će proći više od 5.000 mladih starosti od 15 do 20 godina.

“Kroz ovaj kamp, mladi Srbi i Bošnjaci iz dijaspore i regiona imaće priliku da se povežu, steknu nova prijatelјstva i upoznaju raznolikost i lepotu ovog predivnog prirodnog parka, lјudi i života na Pešteru”, rekao je Milićević, saopšteno je iz resornog miistarstva.

On je poručio mladima iz dijaspore da se nada i veruje da će jednog dana mnogi od njih biti na visokim državnim funkcijama i da će bez obzira na razlike složno i zajedno raditi u interesu građana Srbije.

Ministar je istakao da je Vlada Srbije posvećena građenju čvršćih veza sa dijasporom i da će učiniti sve da barem jedan deo mladih iz dijaspore vrati da žive u Srbiji.
“Letnji kampovi predstavlјaju jedinstvenu priliku za našu decu iz celog sveta da se povežu sa svojim korenima, nauče više o našoj kulturi, istoriji i jeziku, ali i da stvore nova prijatelјstva, a ova iskustva će biti neprocenjiva i verujem da će im pomoći da razviju svoj identitet i da još više zavole Srbiju”, rekao je Milićević.
Otvaranju kampa prisustvovali su i ministar turizma i omladine Husein Memić, potpredsednik Skupštine Srbije i predsednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić, kao i predsednik Opštine Sjenica Munib Mujagić.

indeksonline.rs/Tanjug