MEROŠINA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u Merošinu gde će biti puštena u saobraćaj prva deonica Sektora 1 autoputa Niš – Merdare, u dužini od 5,5 kilometara.

Otvaranju prisustvuje i šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, a prisutni su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka za evrointegracije Tanja Miščević, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, predsednik opštine Merošina Saša Jovanović, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, predstavnici EBRD i drugi.

Na ovoj deonici autoputa izgrađena je petlja “Merošina istok”, kao i dva mosta i dva nadvožnjaka, ukupne dužine oko 285 metara.

Izvođač radova za deonicu 1 je Konzorcijum Štrabag AG i Štrabag d.o.o Beograd. Ugovor je potpisan 30. septembra 2021.godine u prisustvu predsednice Evropske komisije Ursule Fon der Lajen.

Deonica 1, od Merošine do Merošine 1, prva je od četiri deonice Sektora 1, koji se prostire od Niša do Beloljina i dug je 32.65 kilometara.

Prva deonica od Merošine do Merošine 1, duga je 5,5 km, zatim deonica 2, od Merošine 1 do Prokuplja istok duga je 8,8 km, deonica 3 od Prokuplja Istok do Prokuplja Zapad duga je 12,8 km, dok je poslednja deonica od Prokuplja Zapad do Beloljina, duga 5,6 km.

Finansiranje projekta za ceo Sektor 1 u iznosu od 225,6 miliona evra obezbeđen je kroz Investicioni grant WBIF u iznosu od 40,6 miliona evra i zajam od EBRD i EIB u iznosu od 185 miliona evra.

Inače, ukupna dužina autoputa Niš-Merdare je 77 kilometara, a na njemu je predviđeno da se izgradi 88 mostova, sedam denivelisanih raskrsnica i 35 tunela.

Auto-put E-80 Niš – Merdare je saobraćajnica od visokog prioriteta za Republiku Srbiju, jer će povezati jug Srbije i Prištinu i postaće deo putne mreže koja preko Tirane vodi do Drača.

Time će se Srbija povezati sa lukama na Jadranskom moru. Reč je o prioritetnom infrastrukturnom projektu koji omogućava ekonomski i socijalni razvoj zemlje, kao i jače povezivanje čitavog regiona.

indeksonline.rs/Tanjug