BRISEL – Porota koja učestvuje na suđenju desetorici optuženih za teroristički napad u Briselu 2016. godine, kada je poginulo 32 osobe, trebalo bi danas da donese presudu o tom slučaju.

Kako prenosi Gardijan, 12 porotnika je od početka jula razmatralo oko 300 pitanja koja im je sud tražio da razmotre pre nego što donesu presudu, koja se ne očekuje pre septembra.

Ako optuženi budu proglašeni krivima, očekuje se da budu osuđeni na zatvorske kazne u trajanju do 30 godina.

Osumnjičenima u Briselu suđeno je po optužbama za ubistvo, pokušaj ubistva i učešće u terorističkoj grupi, a među 10 optuženih za najsmrtonosniji napad u mirnodopskom periodu u Belgiji je i Salah Abdeslam, koji u Francuskoj već služi doživotnu kaznu bez uslovne slobode zbog svoje uloge u napadima na pariske kafiće, pozorište Bataklan i nacionalni stadion Francuske 2015. godine.

Abdeslam je bio jedini preživeli među ekstremistima Islamske države koji su napali Pariz u novembru 2015. i bili deo francusko-belgijske mreže koja je četiri meseca kasnije izvela napad u Briselu.

U Briselu se takođe sudi Mohamedu Abriniju, Abdeslamovom prijatelju iz detinjstva i rođenom u Briselu koji je otišao sa aerodroma Zaventem nakon što njegov eksploziv nije eksplodirao.

Napadi tokom jutarnjeg špica 22. marta 2016. na aerodromu Zaventem i na centralnoj liniji metroa u Briselu potresli su grad, inače sedište Evropske unije i NATO-a, a tokom napada, pored ubijenih 32, još skoro 900 je ranjeno ili pretrpelo ozbiljne psihičke traume.

Najveće suđenje u istoriji belgijskog pravosuđa odvijalo se više od šest meseci u specijalnom sudu za rešavanje ovog izuzetnog slučaja.

Gardijan navodi da se preživeli i porodice žrtava nadaju da će im suđenje i naknadna presuda pomoći da prebrode traumu i ”pronađu izlaz”.